IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Двама братя стигнаха от Лондон до Шанхай с електромобил

Близнаци изминаха близо 16 000 км, за да опровергаят твърденията за проблемите с пробега и зареждането на EV

Един от основните недостатъци на електрическите автомобили винаги е пробегът. Братята Хюго и Рос Търнър решиха да опровергаят този предразсъдък, карайки електрически роудстър MG Cyberster от Лондон до Шанхай.


MG Cyberster


Епичното пътешествие е организирано в чест на 100-годишнината на британската марка MG от нейния настоящ собственик - китайският концерн SAIC Motor. То започва на Уестминстърския мост в Лондон, а 35-годишните братя-близнаци Търнър пресичат финалната линия в Шанхай осем месеца по-късно. През това време те преминават през 28 държави и изминават 16 000 километра в яркочервен електрически роудстър, който измина почти 500 км без презареждане.

Братята тръгват през септември 2023 г. и прекарват първите три седмици в проучване на някои от най-красивите дестинации в Обединеното кралство, преди да пресекат Ламанша през подводен тунел и да се отправят към Италия, преминавайки преди това през Франция и Испания.


MG Cyberster


След Нова година те вече обикалят Близкия изток, пътувайки от Турция до Катар, Кувейт, Бахрейн, ОАЕ и Саудитска Арабия. След това продължават на изток и преминават през Тайланд, Филипините, Камбоджа и Виетнам, преди да приключат в Шанхай през май 2024 г.

След края на пътешествието близнаците не можаха да кажат какво си спомнят най-много, тъй като са натрупали твърде много ярки впечатления от красиви места. Шофирайки през Пиренеите, те са се сблъскали с четири сезона само за един ден.


MG Cyberster


В Камбоджа имахт късмета да наблюдават изгрева на слънцето над храма Ангкор Ват в деня на пролетното равноденствие. Криволичещите пътища на Амалфи с изглед към Средиземно море също ще останат завинаги в паметта им. Истинско предизвикателство се оказват задръстванията в Париж и Истанбул, а черешката на тортата са пътните знаци в Китай.

Братята твърдят, че никога не е имало проблеми със зареждането. „Знаехме, че винаги можем да заредим колата при дилър на MG“, категорични са близнаците. Според тях в Обединеното кралство и Европа мрежата за зареждане е толкова развита, че пробегът всъщност не е проблем за нова електрическа кола. Същото може да се каже и за Китай.


0 от 500
  • #10
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Гост ( преди 3 седмици )
    Тези юнаци електричари един ден са пътували 140 км,един ден са зареждали.
  • #9
    3 rate up comment 7 rate down comment
    carpe_diem ( преди 3 седмици )
    Ти не можеш да си го представиш, ама хората си го правят. От електрическата ни асоциация редовно ходят на екскypзии в чужбина, основно балканите, ама едното пътуване беше до Италия. Никакви проблеми за нито една кола - нито с пробег, нито със зареждане...
  • #8
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Дифорс ( преди 3 седмици )
    Последните години си правим семейни автомобилни ексглокзии в Европа с общи преходи 3-4 хил. км. и не мога дори да си представя, как бихме го направили с електричка?
  • #7
    23 rate up comment 5 rate down comment
    Голямо постижение ( преди 3 седмици )
    За осем месаца - 16 000 км. Това са по 2 000 км.на месец, средно по 30 дни на месец. Почти по 67 км. на ден. Чудо на чудесата. Невиждано. Дори и да са правели по един ден пауза между каранията, пак е смешно. Това разстояние и с велосипед се постига. Дори е по-еко.
  • #6
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Друг Гост ( преди 3 седмици )
    16 000 км за 8 месеца! Това е по 2 000 на месец - това може и с колело да се мине. Как точно това доказва, че няма проблеми със зареждането и пробега?!?
  • #5
    12 rate up comment 2 rate down comment
    carpe_diem ( преди 3 седмици )
    #2, има един пuчaгa с мотор, дето тръгна преди няколко месеца от България за Малайзия (накрая май до Австралия ще стигне) - нито кара всеки ден, нито гледа по възможно най-прекия маршрут да мине... Такъв тип пътуване е. Гледа яко красоти, запознава се със супер много хора и култури, днес спи на палатка, утре в някаква къща за гости... В случая тук важното е, че тези с кабриото са подкрепени от самата компания, което им дава голямо предимство и спокойствие за цялото пътуване...
  • #4
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Друг Гост ( преди 3 седмици )
    Ами те хората и с колело го минават - въпросът е колко време отнема
  • #3
    6 rate up comment 9 rate down comment
    carpe_diem ( преди 3 седмици )
    Анонимко, повечето съвременни електромобили имат нужда от 10-20 минути за зареждане, за да стигнат до следващата си точка от пътуването, освен ако разбира се не гонят максимален пробег на ден, от което в цивилизования свят няма грам смисъл, защото за това нещо има влакове и самолети. А у нас цялата страна (дори Петрич-Шабла или Видин-Резово) с всяка кола с над 60 kWh батерия се минава с 2 зареждания макс.
  • #2
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Чакам ония "електрик" да бори пак "антиелектрици".... Но иначе - Яка реклама на MG. Не знам що за човек трябва да си, да минеш 5-10 000 км или колкото е там, да чакаш на всички граници и прочие, докато си в двуместно кабрио с малък багажник. Ако беше голям, хубав джип, който взи добре и имаш много място за багажи, за храна, къде да спиш и прочие, по-го виждам, ама това ... А да - и бил електрически! Честито! Заминаха 15% от живота на батерията!
  • #1
    15 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 седмици )
    Да напишат колко часа са проспали по зарядни станции.