IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Японски трик сваля температурата с 10 градуса за 20 секунди

Ако нямате гараж или дебела сянка пред дома, някои хитрини ще ви спестят нерви и потене

Горещата вълна, характерна за България и Балканите от седмици насам, превръща влизането в кола в истинско изпитание. Но има японска техника, която върши чудеса при охлаждане. Ще стигнем и до нея.
  

климатик или отворен прозорец


Гаранция, случвало ви се е безброй пъти: отивате да вземете колата, която сте оставили на открито по време на адски пек, и установявате, че температурата в купето далеч надвишава 45 градуса. Като бонус - и седалката, и воланът са напечени до невъзможност да ги докоснете. Спешно сваляте прозорците , отдръпвате леко гърба си от облегалката, за да не се изгорите, и чакате климатикът или климатроникът да ви дадат живителни сили. Но не, не всичко е толкова бързо, колкото бихте искали.

Има няколко начина да избегнете тази ситуация, за които сме писали многократно – паркиране на сянка, така че да я използвате максимално със завъртането на слънцето,  оставяне прозорците отворени с по 5  сантиметра, използване на сенници или цяло покривало. Последното е отличен вариант, както показа проучване от 2022 година. Тестът трае 60 минути при 25 градуса температура навън. Кола без никаква защита се нагрява през това време до 43 градуса, а пластмасовите елементи до цели 77! Покрит, автомобилът вдига градусите, но съответно до 32 и 38!

Първо, сега жегите са доста по-големи, като тези 25 градуса изглеждат направо хлад. Второ, цитираните методи са трудно приложими в големия град за хора без гараж. Или пък на почивка. Знае се, че не е добре да надувате климатик, а да проветрите първо, като отворите вратите, за да излезе горещият въздух. Това също е доста бавно, макар и доказано ефективно.

Но идва невероятна помощ  от Япония! Преди няколко години тамошен учител разработва прост, но феноменален трик на вентилатора. В какво се състои? Спускате до долу прозореца до мястото на пътника отпред. Останалите са плътно вдигнати. Отивате до шофьорската врата и започвате енергично да я отваряте и затваряте! Така около пет пъти. Резултатът е смайващ!
 
 
климатик


Създава се засмукващ ефект, така че горещият въздух се изтласква всеки път, когато отворим бързо вратата си. Докато свежият въздух, който влиза през прозореца на пътника, заема неговото място (при 35 градуса тези дни не е топ свеж, но два пъти по по-добре от над 70 вътре). Този трик ви позволява да намалите температурата на колата с около 10 градуса за приблизително 20 секунди. Толкова са ви необходими, за да спуснете прозорец и да отворите вратата си  пет пъти. Така че си струва да го приложите на практика.

След като влезете вътре и потеглите, можете да пуснете климатик при напълно затворени прозорци, за да охладите купето възможно най-скоро. И няма да навреди, ако включите рециркулацията на въздуха през първите няколко минути. Така климатичната система ще вземе същия този въздух, който вече е поизстуден, за да го охлади още повече.
 
 

0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До °2 ( преди 3 седмици )
    Никой не писал да се хлопа,елементарна съобразителност е просто да докосва рамката на каросерията,принципно е мн.ефективен тоя съвет,тъй като колкото и да е горещо все пак е нужно поне 30 сек.да поработи двг при студен старт :)
  • #8
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Ivan ( преди 3 седмици )
    Много си умен, да знаеш. Явно си пристигнал вчера от Марс. Велика статия за велико откритие.. ***.
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    6, ти...въздуха може и да обърнеш,но напечената седалка не. Та тогава какво правиш? Чакаш да стане сянка и да изстине ли?
  • #6
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Propov ( преди 3 седмици )
    Съветът си е много ценен. Аз изобщо не искам да влизам в прегрялата кола, да сядам вътре и да я паля и после да чакам няколко минути. Ако мога да я охладя без да се пъхам във " фурната" ще е по добре. Ето, този начин ми харесва. И има голяма значение как ше завъртиш въздуха, тоест от къде ще отвориш и от къде ще надуваш. Отварянето на всичко не е толкова ефективно.
  • #5
    11 rate up comment 2 rate down comment
    хлопатар ( преди 3 седмици )
    Хубаво е някой да отваря и затваря багажника и предния капак, така стана още по бързо охлаждането ...
  • #4
    12 rate up comment 1 rate down comment
    112 ( преди 3 седмици )
    AutoKomedia защо се излагате за пореден път ...
  • #3
    19 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Миналата година тази глупост с отварянето и затварянето на вратата пак я бяха писали, но без уточнението, че е "японски трик":))
  • #2
    27 rate up comment 2 rate down comment
    abc ( преди 3 седмици )
    А ако просто потеглите с отворени прозорци, гаранция, че за 20 секунди купето ще се проветри със свеж въздух отвън много по-бързо, отколкото да лопате вратата.
  • #1
    21 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    майко мила, чавка ли ви е изпила акъла...