IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хитър трик как да откажете шофьор, който се е залепил за бронята ви

Каква е задължителната дистанция на пътя? Ето какво гласи българският закон

Eдно правило, което все повече хора забравят или пренебрегват: шофьорът е длъжен да се движи на такава дистанция от колата пред него, че да може да избегне удар, ако тя спре рязко. Това гласи член 23, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, но пътните полицаи никога не са полагали особени усилия да налагат това правило, и в резултат по улиците на България е пълно с хора, които се залепят за бронята на автомобила пред тях.
  
    
дистанция, броня до броня, правилник  
   
      
Понеже това създава опасност и за предната кола, нейният водач често се опитва да противодейства на такова поведение - сам нарушавайки правилника. Удрянето на спирачки в такава ситуация носи рискове, увеличава напрежението и е директно нарушение на член 24, ал. 1 от закона - "Водачът на пътно превозно средство не трябва да намалява скоростта рязко, освен ако това е необходимо за предотвратяване на пътнотранспортно произшествие". Включването на аварийните светлини или натискането на клаксона също не вършат много работа.
  
    
чистачки, почистване на стъклото, дюза
  
      
Професионалните автомобилни инструктори обаче имат друг трик, с който да обезкуражат "преследвачите", без с това да нарушават правилата или да ескалират агресията на пътя. Когато някой се е залепил твърде близо до вас, можете просто да включите чистачките и помпичката за почистване на предното стъкло. Капчици от дюзата обикновено попадат на стъклото на автомобила зад вас и го карат съвсем инстинктивно да увеличи дистанцията. А ако колата ви не е първа младост и дюзите са разцентровани, тогава не става дума само за капчици. За съжаление номерът не работи при някои по-нови и по-скъпи автомобили, при които дюзите са вградени в самите пера на чистачката. Но пък и тези автомобили по-често са в ролята на преследвачите, не на преследваните.
  
    
дистанция, броня до броня, правилник
  
      
Разбира се, всичко това се отнася основно за движение в градска среда или по нормални междуградски пътища. На магистралата най-разумното нещо е да направите път на някой, който бърза повече от вас. И не изисква кой знае какво усилие. Естествено, има и изключения: ако трафикът е натоварен и пред вас има колона бавно движещи се автомобили, притискащият ви отзад може да бъде игнориран. Или пък ако вече сте започнали изпреварване,а отзад се появи някой, залетял се с 200 км/ч.

Каква е изискваната от закона дистанция? Както видяхте от цитирания текст, тя не е фиксирана в метри, и зависи от случая. Най-добрият начин да я изчислите е да си отбележите наум конкретна точка от пътното платно и да се погрижите да стигнете до нея поне две секунди след автомобила пред вас - колкото да преброите "хиляда сто и едно, хиляда сто и две". Огромна част от злополуките по българските магистрали са резултат именно на неспазена дистанция, така че прилагането на това правило ще намали значително риска за вас самите.
  
    


  
     

 

0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Emo ( преди 2 месеца )
    Аз между другото пикая в казанчето на чистачките, защото много добре чисти, включително мушици и е безплатно. Така че в този ред на мисли реално припикавам и колата зад мен ;)
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До #4 ( преди 2 месеца )
    Аз съм от старите шофьори, но защо трябва да ти присвятквам когато има куки? Ако караш бързо, носи си последствията, както аз правя. Присветвам само когато има опасност на пътя!
  • #8
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Чичо Кольо ( преди 2 месеца )
    Че кой не кара на 1 метър зад предната кола, изнесен в другото платно с включен ляв мигач дебнещ да изцеди душата на "бричката" колкото може!!!! За тези с БМВтата да не ви обидя, това с мигача не важи за вас!!!! Има много голяма разлика между бързото каране (където е възможно) и безрасъдното такова. Ама факт, масово в БГ така се вдигат адреналина на 2 метра от предната кола с 100кмвч!!! И в Румъния е същото. Оп тира внезапно наби спирачки, и.........
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Стига да не застрашаваш живота и здравето на другите - изпредварвай и през БУС лентата щом смяташ че може да се кара кой с колко прецени. Тук и без това с изключение на две камери не се следи нищо.
  • #6
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Тогава няма да мрънкате и цъкате с език като ви изпреват отдясно на Цариградско.
  • #5
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    #2 ще си кара както иска в града. На трилентов булевард лявата лента не е за изпредварване или за по-бързо движещи се - това е на магистралата. В града всички ленти са с еднакви условия за скорост и тя е разрешената най-често 50, но на някои булеварди 70 или 80. Ако някой иска да лети с 110 по Цариградско не мисля че всички трябва да му правят път.
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Когато искате някой да ви изпревари просто давате десен мигач или давате сигнал с ръка през прозореца. Лошото е че младите шофьори не ги знаят тия стари неписани правила и може да ги изтълкуват погрешно. Също забелязвам че все по рядко премигват на дълги когато има полиция. Навремето всички се предупреждаваха. А сега само по старите шофьори.
  • #3
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Водач на МПС ( преди 2 месеца )
    Не "учете" другите шофьори на щуротии, това да "опръскаш" предното стъкло на заднодвижещия се автомобил е изключително опасен ход - такова действие може да доведе до тежко ПТП! Почти всички съвременни автомобили имат автоматични чистачки и сензор за дъжд/намокряне. Нали се сещате какво ще стане, когато цялото предно стъкло е в насекоми и изведнъж някой "умник" реши да го напръска, е така, щото инструкторите така му били казали.
  • #2
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Фен ( преди 2 месеца )
    Пълно е с *** и в двете посоки, но най ме дразни в града на дву или трилентов път като карат в две съседни един до друг Ами като ще карате с една и съща скорост, карайте един зад друг за да има и другите от къде да минат! Обикновено някоя *** кара в лява лента 6 светофара, защото на 7мия ще прави ляв завой.
  • #1
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Общо взето глупости. Ако видите някой по-бърз - пуснето го да мине (да си чупи главата), вместо да търсите начин да се "заяждате". Но е безспорен факта, че има и наглеци, които натискат, дори когато няма възможност да ги пропуснеш или не носи нищо (силен трафик, колона.. ), както и дръгата крайност, които с карат пркалено бавно когато изпреварват и въобще не ускоряват...