IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

5 навика при шофиране, които ви удрят по джоба

Дори дребни нередности карат колата да харчи повече бензин, а често водят и до ремонт

Притежаването на кола може да бъде доста скъпо занимание, особено при момента с досадното зареждане на бензиностанцията. От него няма спасение, но поне може да спестите някой лев  с правилно шофиране. Има определени навици, които ви карат да харчите повече пари за гориво. Може би сте ги имали години наред, без дори да осъзнавате колко ви струват. 

 
агресия на пътя


Агресивно поведения на пътя

Когато постоянно шофирате над ограничението на скоростта, „качвате се на багажника“ на колата оптред, сменяте рязко лентите, ускорявате твърде бързо или спирате твърде рязко, вие определено сте агресивен тип на пътя. Това поведение безспорно е опасно, но също и гарантира загуба на гориво.

Според Министерството на енергетиката на САЩ, агресивното шофиране може да увеличи разхода ви на гориво с около 33%, когато сте на магистрала. Например, когато натискате рязко спирачки, вие губите гориво, като нарушавате инерцията на автомобила, което след това изисква повече енергия (и повече бензин), за да възвърне скоростта. Затова гладкото и стабилно шофиране е най-доброто нещо за икономията на гориво на вашия автомобил.
 
 
Китай, задръстване


Продължителен празен ход

Празният ход е нещо, което не винаги можете да избегнете, когато шофирате. Случва се, когато сте заседнали в задръстване, чакате на светофар или  сте отишли да вземете детето от училище. Когато непрекъснато оставяте двигателя да работи за дълги периоди без движение, вие губите гориво. Според Министерството на енергетиката на САЩ , това харчи напразно всяка година около около 11 милиарда литра всяка година само в Съединените щати!

Какво трябва да направи човек по въпроса? Отговорът на това е прост: изключете двигателя си при чакане. Разбира се, много хора смятат, че рестартирането на колата ви изразходва повече гориво, отколкото оставянето й да работи, но това вече не е вярно. Модерните автомобили са създадени да се справят с често рестартиране.

Всъщност повечето производители сега вадят автомобили с технология за автоматично спиране и стартиране, която изключва двигателя, когато колата ви спре. Освен че пестити, по този начин ще допринесете в не малка степен за опазването на околната среда. 

В дългосрочен план спестявате малко пари от бензин и удължавате живота на колата си. Така че следващия път, когато се окажете, че работите на празен ход повече от минута, помнете колк може да губите.

 
Google Maps

 

Неефективно планиране на маршрута

Чрез внимателно планиране на вашите маршрути на шофиране можете да намалите времето, което прекарвате на празен ход в трафика. Както обсъдихме по-рано, това е един от начините за пилеене на гориво. Съществува  карта за оценка на глобалния трафик INRIX , която твърди, че средностатистическият американски шофьор е прекарва около 51 часа в задръстване през годината. А сега си представете колко гориво може да отиде наразно.

Когато планирате маршрутите си с помощта на приложения като Google Maps, за да избегнете задръстванията, пестите много. Освен това се опитайте да комбинирате няколко малки пътувания в едно дълго. И, ако е възможно, опитайте да карате  извън пиковите часове.

Планирането на вашите маршрути не трябва да е досадно — всъщност стана много по-лесно с GPS навигационни системи и приложения за смартфони като Waze и Google Maps. 
 
 
багажник


Претоварване на колата

Знаете ли ограничението за тегло на вашия автомобил? Това не е нещо, за което много от нас често мислят. Това обаче е информация, с която трябва са сте наясно, има я в ръководството. Когато добавите твърде много тегло към колата си, двигателят трябва да работи много по-усилено, за да се движи, ускорява и поддържа скорост. Така изгаря повече гориво, за да генерира цялата мощност, от която се нуждае.

Претоварването също оказва допълнителен натиск върху други компоненти на автомобила, като системата за окачване, спирачките и гумите. Последните се износват по-бързо, когато постоянно са под излишно тегло. Гумите, които се износват неравномерно,  могат да доведат до по-висок разход на гориво. Да причинят приплъзване, което може да повлияе на потреблението на бензин. Да не говорим за опасност от катастрофа!

Въпреки че изглежда удобно да заредите колата си с всичко, което ви е необходимо, помислете колко гориво ще изразходва колата и как цялата тази тежест може да повлияе на найната производителност. Освен от бензин със сигурност ще пестите  от пари за поддръжка, която идва с ремонтите на натоварените части. 

Претоварването също оказва допълнителен натиск върху други компоненти на автомобила, като системата за окачване, спирачките и гумите. По-специално, гумите се износват по-бързо, когато постоянно носят излишно тегло. Гумите, които се износват неравномерно,  могат да доведат до по-висок разход на гориво. Износените гуми също могат да причинят приплъзване, което може да повлияе на потреблението на гориво от вашия двигател.

Така че, въпреки че може да изглежда удобно да заредите колата си с всичко, което мислите, че може да ви е необходимо, помислете колко гориво ще изразходва колата ви и как цялата тази тежест може да повлияе на цялостната производителност на колата. Като поддържате натоварването на вашето превозно средство в рамките на препоръчаните от производителя граници и избягвате ненужното тегло, можете да спестите гориво, да намалите износването на колата си и да се притеснявате по-малко, че ще харчите повече пари за поддръжка в дългосрочен план.
 
 
филтър

Пренебрегване на рутинната поддръжка

Поддръжката на автомобила никога не трябва да бъде нещо, което отлагате. Тя пази вашата кола в добро работно състояние. Това включва рутинни задачи като смяна на маслото, смяна на въздушния филтър и баланс на гумите. Когато отлагате тези неща, вашият двигател страда. Трябва да работи повече и да консумира повече гориво.

Редовната поддръжка може да поддържа автомобила ви икономичен. Той също така поддържа колата ви в ред, помага ви да избегнете неочаквани повреди и удължава живота на мащината. Например, когато сменяте маслото редовно и поддържате всички течности пълни, като охлаждащата течност, спирачната течност и трансмисионната течност, ще гарантирате, че двигателят и другите компоненти са добре смазани. Така моторът е малко вероятно да прегрее, да се повреди или да изгълта повече гориво от необходимото.  Спестените пари от бензин няма да са малко, за ремонт няма изобщо да говорим, особено ако е на двигател.
 
 

0 от 500
  • #6
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Аз си монтирах мачта на покрива и станах ветроход.Разхода ми падна и средната скорост също.
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Аз също им се чудя на тези, при положение че светофарите имат брояч е много лесно да решиш дали да намалиш, спреш, и дали да оставиш "старт-стоп" системата да сработи. Лично аз за 4 години съм я изключвал броени пъти.
  • #4
    15 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Първото нещо, което почти всички собственици на по- нови коли правят е да изгасят старт стопа. Много пъти съм виждал как някой спира за буквално 2 секунди на пешеходна пътека и колата гаси. Спираш да изчакаш включване- пак. А решението за задръстванията в София е градски транспорт, особено метро. Не мога да разбера как всички се бутат сутрин и вечер в мелето, аз поне нямам нерви
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Епа ( преди 3 дни )
    Купете си по-нови коли, вече и 15 годишните имат старт стоп системи, за задръстванията в София са екстра.
  • #2
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Бахур ( преди 3 дни )
    Аз като нямам старт-стоп система, кво да я гася по 5 минутните светофари ли ?После стартер и акумулатор стават задължителната ти покупка на няколко месеца ...
  • #1
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 дни )
    Иво, няма да е лошо, освен сляпо да превеждаш статии за коли, малко и да се образоваш по темата. Хвани и прочети малко за старт-стоп системата, да видиш, че не е някаква панацея. Работа на празен ход според зависи е 1-4л/ЧАС!. Най-голям разход е ако се кара газ-спирачки. За съжаление, на някои места това е начина, ако ли не, може да си отвисиш