IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето какво се случва с моторното масло в гаража ви

То може да е опасно за двигателя дори и в малки количества, показва експеримент (ВИДЕО)

Колата има нужда от малко доливане на масло. Влизате в гаража, смъквате прашната бутилка от рафта и отваряте капака. В края на краищата моторното масло не е прясно мляко, нали - няма да се вкисне? Всъщност истината е точно обратната, както показва този експеримент на The Motor Oil Geek. Като почти всяко друго вещество на планетата, и моторното масло претърпява изменения с времето под въздействието на кислорода, влагата и температурата. Маслото, което престоява на лавицата в гаража ви, може да се окаже убийствено за двигателя на автомобила ви.
  
      
моторно масло, изтекъл срок, старо масло
  
          
The Motor Oil Geek показа резултатите от изследването си на своя канал в YouTube, за да докаже за пореден път, че маслото с изтекъл срок на годност е направо опасно за мотора. Влогърите тестваха една пластмасова бутилка и един метален контейнер с престояло масло.

Резултатите от лабораторията не са изненадващи. Независимо дали говорим за 20-годишното масло Valvoline или 50-годишното Mobil1, и двете показват значителни признаци на окисление, разклатени или не. По същество това означава, че самото масло, както и наборът от добавки, поставени в маслото, когато е било ново - цинк, фосфор, сяра и т.н. - са се разградили химически до точката, в която вече не могат да смазват достатъчно двигателя.
  
   
Вижте видеото на Motor Oil Geek:
 
  
        
Пластмасовата бутилка Valvoline бе в по-лошо състояние, въпреки по-скромната си възраст. При нея се откриха следи от вода, кондензирала се в продължение на две десетилетия просто чрез нагряване и охлаждане на контейнера. Затова влогърите препоръчват да не ползвате старите бутилки в гаража си, дори и да е за мъничко доливане

Доставчици на части като Autozone и CarParts.com казват, че повечето моторни масла имат срок на годност около пет години. След това започва окисление, което влошава качеството на смазката.
 
   

 

0 от 500
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Караколев ( преди 4 седмици )
    Колеги, пропускате най-важния аспект на проблема! Въпрос: Може ли маслото да стои в мазето на клиента? Отговор: Категорично НЕ! Въпрос: Може ли маслото да стои в склада на производителя и търговеца? Отговор: Категорично ДА! :)) Не се правете на смахнати, а вадете портмонетата!
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Че с тези модерни и коли то кой долива масло?... А да, сетих се.
  • #6
    14 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Другия път да пробват със 100 годишно масло, ако намерят. Че много полезно,много хора държат 100 годишни и 50 годишни масла от трактора на дядо си в гаража.
  • #5
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Какви 2 години? ( преди 4 седмици )
    Във Мазда искат всяка година да се сменя дори да не си достигнал километрите. Правя го вече 16 години и двигателят ми е абсолютно безпроблемен.
  • #4
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Какви 5 години? ( преди 4 седмици )
    Всеки вносител на нова кола в България иска маслото да се сменя на 2 години дори колата да не е карана или да е минала 1000 км. от последната смяна. За да не отпадне гаранцията на двигателя. Поне в "Ауто Бавария" и "М Кар" е така. И очевидно причината е същата - губи си свойствата с времето.
  • #3
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 4 седмици )
    Само не разбрах,кой производител или търговец на масло е спонсора на статията.Масло и вода не се смесват.
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Бе доста хора, които познавам, не изхвърлят нищо, и не помнят онова там от 2010 ли беше, или от 2001
  • #1
    30 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Кой държи 20-50 годишно масло в гаража си, с идеята да го ползва?