IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

5 грешки, които водят до повишен разход на масло

Често причините са не само в автомобила, но и в неговия шофьор

Повишеният разход на масло в автомобилния двигател е проблем, с който рано или късно се сблъсква всеки собственик на автомобил. Обикновено то сигнализира за стареене на двигателя, но често се появява дори при сравнително нови автомобили. Причините могат да бъдат различни и самият шофьор играе важна роля в този процес.Какви са основните причини за увеличения разход на масло, както и какви грешки допускат шофьорите? Отговор на този въпрос дават опитни механици и автомобилни експерти.


разход на масло


Грешно масло

Един от най-честите фактори, влияещи върху разхода на масло, е неправилният избор на моторно масло. Производителят на автомобила посочва в ръководството за експлоатация препоръчителните видове масло и вискозитет за конкретен модел автомобил.

Използването на масло с грешен вискозитет (например твърде рядко или твърде гъсто) може да доведе до неефективно смазване на двигателя, прекомерна консумация на масло и ускоряване на износването на частите. Лошото качество на маслото може да доведе до образуване на отлагания, запушени канали за смазване и лоша работа на двигателя.

Закъсняла поддръжка

Липсата на навременна поддръжка е сигурен път към увеличение на разхода. Замърсеният филтър, например, не може ефективно да почисти маслото, което води до образуване на отлагания, запушване на смазочните канали и в крайна сметка до повишен разход на масло. С течение на времето маслото губи свойствата си, става по-вискозно и по-лошо смазва частите. Това също води до повишен разход и износване.

Агресивен стил на шофиране

Не забравяйте, че двигателят на автомобила работи в екстремни условия, особено при агресивно шофиране. Рязкото ускорение и продължителното шофиране при високи скорости увеличават натоварването на двигателя, което води до ускорено износване и появата на изгоряло масло.

Пренасянето на тежки товари или тегленето на ремарке също увеличава натоварването на двигателя, което увеличава разхода на масло. Шофирането по неравни повърхности увеличава вибрациите на двигателя, което също води до изгаряне на масло.

Неспазване на инструкциите за експлоатация

Неправилното използване на автомобила може да повлияе негативно на техническото му състояние. Експертите са категорични, че скоростта не бива да се увеличава рязко веднага след стартиране на двигателя. Той трябва да бъде оставен да загрее на празен ход за няколко минути.

Също така не е препоръчително двигателят да се гасите веднага след активно шофиране. Трябва да бъде оставен да работи на празен ход за малко, така че маслото да се охлади и частите да се отцедят.

Лош ремонт на двигателя

Неправилният ремонт или използването на ниско качествени резервни части също може да доведе до увеличение на разхода на масло. Неправилното монтиране на пръстените може да доведе до преждевременно износване и повишен разход на масло. Износените или некачествени капачки не могат да задържат маслото в двигателя, което води до подобен резултат.


0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Много важно е как е разработван двигателя, когато колата е била нова, ако е юркана до дупка още като нова, ще гори масло на 100% доказано...
  • #4
    11 rate up comment 2 rate down comment
    abc ( преди 1 месец )
    "Купете си електричка и няма да ви гори масло." - Да, няма да гори масло, но може да "гори" батерии. Много яко горят. Внимавайте да не изгорите.
  • #3
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Купете си електричка и няма да ви гори масло.
  • #2
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Илиян ( преди 1 месец )
    Лошият ремонт и грешното масло не са в контрола на собствениците. Отиваш в сервиз и казваш оправете или обслужете колата, и те правят чудеса без да знаеш какви:)Преди две седмици исках да си купя масло от местни дилър на Форд за 5.0 V8 Mustang. Ония ми предложиха масло, накоето пише Diesel Engines! Тогава ги попитах предишното обслужване на колата ми със същото масло ли е било. Познайте какво ми казаха-ами то това масло пасва на вашия Мустанг. Въпросът е при кой да отида за следващото обслужване
  • #1
    20 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Главната грешка е да си купите доказан маслояд и после да се правите на ущипани