IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ако ще купувате електромобил, изчакайте още година!

През 2025 производителите ще бъдат принудени да намалят сериозно цените, категорични са експерти

Електрическите автомобили се превърнаха в основен проблем за производителите. Повечето от тях бяха принудени да произвеждат големи количества EV и в един момент ще трябва да се отърват от тях. Според експерти това ще стане през 2025 г., като тази масова разпродажба ще доведе и да сериозно намаление на цените.


електромобили


В момента продажбите на електрически автомобили на целия европейски континент продължават да спадат. Тази ситуация изнервя производителите предвид изключително слабия клиентски интерес от началото на миналата година. През лятото нещата се влошиха допълнително и се стигна до точка, от която връщането ще е много трудно.

Въпреки негативните обстоятелства, марките продължават да пускат нови електрически автомобили, някои от тях с нарастваща автономност, което приканва потребителите сериозно да помислят за промяна; Технологията за зареждане също е направила крачка напред и изисква по-малко време за презареждане на енергия, но то все още не е толкова малко, колкото при модел с ДВГ.


електромобили


Спадът на продажбите може да бъде лесно обяснен - основните европейски държави премахнаха субсидиите за закупуване на EV. В същото време големите компании трупат запаси от вече готови електромобили в заводите си, а дилърите започнаха да връщат получени бройки на производителите, което причини големи загуби. В един момент обаче те ще трябва да се отърва от тях възможно най-бързо.

Освен това, през 2025 г. влизат в сила нови стандарти за вредните емисии. Това означава, че тези производители, които не могат да ги покрият, а това няма как да стане без сериозна гама от EV, ще трябва да плащат сериозни глоби.

Заради всичко това, експерти от автомобилната индустрия съветват - ако се интересувате от закупуване на електрически автомобили и можете да си позволите да изчакате, 2025 г. ще бъде годината на изгодни сделки и ниски цени. Производителите нямат друг избор, освен да намалят цените и да заложат на нещо, което напълно са зарязали в последно време - отстъпките. И бумерангът се връща към тях, от което ще спечелят потребителите.

0 от 500
  • #4
    7 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Е те няма да намалят цените, но алтернативата вече започва да става по-скъпа. След година няма да има бензинова кола под 30 к евро, но пък винаги ще може да се купи Дачия Спринг за 22 хиляди примерно. Може да не става за нищо, ама пък ще си я караш с мисълта, че си спасил поне 12 костенурки в световния океан. Неизвестно от каква конкретно смъртоносна за тях опасност.
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Ей сега тръгвам да купувам......
  • #2
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Не съм съвсем сигурен, че точно така ще стане, но да видим. Ако са искали да се оттърват оттях, ще ги пуснат веднага и да разчистват паркинги и простраснства, а не да ги държат 1г (че и повече) "на склад" с неясно бъдеще.
  • #1
    16 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Мухаха. Който сее вятър ще жъне буря. Насила нещата не стават.