IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari обяви рекордна печалба

Четирите хибридни модела представляват 48% от продажбите на марката

Ferrari има удоволствието да обяви отлични финансови резултати през второто тримесечие на 2024 г., като отново демонстрира стабилно изпълнение и продължаващ растеж. Така се похвали Бенедето Виня, главен изпълнителен директор на прочутата автомобилна марка.

 
 Ferrari


Той коментира финансовите отчети за периода април-юни 2024 г. и шестмесечието. Числата говорят ясно - печалбата е 765 милиона евро или +21% в сравнение с първата половина на 2023 г. Бройката на доставените коли също е положителна, 3484 през второто тримесечие и общо 7044 от януари. Това прави с 85 повече от 2023 г.

Повечето са предназначени за пазарите в Европа, Близкия изток и Африка, докато Америка расте с +8%. Китай, Хонконг и Тайван са единствените страни, където има свиване на доставките  -  със 140 единици по-малко в сравнение с първата половина на миналата година.
 
 
Ferrari


В очакване на пристигането на първия електрически автомобил в Маранело, който ще се произвежда в новата e-сграда на компанията, Ferrari все още продава най-много коли с ДВГ  - над 50 процента. Четирите хибридни модела в гамата представляват 48% от общия брой, включително и новото SF90 XX Stradale, plug-in хибрида с 1030 коня. Фаворите на клиентите продължават да са Purosangue , Roma Spider и 296 Gts. Все повече автомобили са персонализирани. Но като цяло доставките на Roma и 812 Competizione, които вече са близо до пенсиониране, намаляват. 

Въпреки че представляват повече от 80% от приходите, автомобилите не са единственият източник на пари за Ferrari. През първата половина на 2024 г. е отчетен 13% ръст на приходите от спонсорства и лайфстайл дейности на марката. Продажба на продукти като модни дрехи, произведени в Маранело, тематични паркове, събития. Всичко това носи печалби въпреки лошите резултати в шампионата на F1, които винаги са били считани за определящи при развитието на Ferrari.
 
 

 
 
 

0 от 500