IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци ще блокират от разстояние коли в чужбина

Мярката се отнася за автомобилите, които са изнесени нелегално от страната

Китайският автомобилен производител Zeekr предупреди, че ще блокира своите електрически автомобили, които неофициално се изнасят от Китай за други страни. В брошура, разпространявана в социалните медии, се казва, че Zeekr ще „приложи строги мерки срещу сивия пазар", като това важи за коли, произведени след 15 юли. Отбелязва се, че ограниченията са свързани с използването на неоторизирани SIM карти и престоя извън зоната на обслужване, посочена в договора.


Zeekr


Шофьорите ще започнат да бъдат предупреждавани, че тяхното превозно средство е „извън разрешената зона“ и трябва „да се върнат в Китай или да се свържат със Zeekr“. Ако това съобщение бъде игнорирано, функциите на екрана ще бъдат деактивирани, се обяснява в брошурата. Подчертава се, че инициативата е „насочена към пазари, които са били силно засегнати от сивия внос, като Казахстан и ОАЕ“.

Представител на Zeekr International потвърди в разговор с представители на медиите, че шофьорите на автомобили, които са напуснали поточната линия след 15 юли и са извън Китай, ще получат съобщение с предложение за връщане на автомобила на територията на Китай.

„Ако това предупреждение бъде игнорирано, второто съобщение ще деактивира функциите на екрана и ще подкани потребителя да се свърже със Zeekr за помощ “, добави автомобилният производител. Според него тази стъпка няма да засегне електрическите автомобили, които са слезли от поточната линия преди 15 юли 2024 година.

Освен това Zeekr забрани продажбата на своите електрически автомобили в Русия, като това влезе в сила от 30 юни, тази година. Тази забрана от Zeekr най-вероятно се дължи на съпричастност към санкциите на западните страни.


0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    системата не работи в случай на откраднат автомобил защото ще наруши правата на бъдещия собственик
  • #9
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До 7 ( преди 1 месец )
    после се чудят защо цените на колите втора ръка се качват .....
  • #8
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Мда ( преди 1 месец )
    А ако настъпи мечтаната от митичния жълтопоклоник китайска доминация, просто ще получавате свежо рекет съобщение - ако не платите тоя месец 30 евра, колата ви ще бъде деактивирана, защото така ни кефи
  • #7
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Ретро автомобилите са номер 1 и ще стават все по желани.
  • #6
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Хаахха ( преди 1 месец )
    Честити ви компютри на колела !
  • #5
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Но няма страшно - като гледам как за 3-4 години направиха задължителни всички асистенти и да не можеш да ги изключиш трайно, в момента в който се появят читави автопилоти и те бързо ще станат задължителни. А после е въпрос на време да забранят волана и пeдaлитe.
  • #4
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    В САЩ това вече е факт в лицето на Тесла. Комбайните на Джон Дийри също. Форд разработваха система да вкарват колата дистанционно в авариен режим. ВАГ също могат да налагат ограничения ако засекат че се опитваш да сложиш част от крадена кола. Мисля че и БМВ имат подобни опции. Въобще имаш ли ОТА ъпдейти могат да те "брикнат" по всяко време. Та е въпрос на време при всички да стане официална функция.
  • #3
    6 rate up comment 0 rate down comment
    sasho ( преди 1 месец )
    всички ревяха, че такива функции ще се появят в САЩ и Европа пък то какво било :)
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Сивият внос е много опасен за Китай. Ако не могат да вкарват свежа валута от чужбина, целият икономически модел е под заплаха.
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Фактът, че изобщо същетвува такава функция в колата е достатъчно, да бойкотирам ВСЯКА китайска кола. Коли, в които не можеш да смениш компютъра с твой, просто тярбва да ъдат забранени.