IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нови правила за детските столчета от 1 септември

Стандартът за тегло отпада, остава само за ръст и възраст

Детските столчета са гаранция, че малчуганите в колата са защитени в случай на удар, да не дава Господ. Според доклад на Европейския съвет за транспортна безопасност всяка година  600 дечица губят живота си по пътищата на Стария континент.
 

столче 
 

От 1 септември влизат нови правила за столчетата. Регламентът UNECE R44/04 , в сила от 2007 г., ги разделя в пет категории въз основа на теглото на детето, вариращо от по-малко от 10 до повече от 36 кг. Той също така включва допълнителни седалки без облегалка и други устройства, наречени креватчета.

Вторият регламент, UNECE R129 от 2013 г., вместо килата взема предвид височината на детето като референтна стойност. Съгласно тази наредба малките пътници до 15 месеца или 76 см височина пътуват с лице назад, позиция, която повишава безопасността в случай на челен или страничен инцидент.

Важната новина е, че от 1 септември ще могат да се продават само въпросните детски столчета с одобрение UNECE R129 , наричани още „i-Size“. За тези, които трябва да закупят ново, ще има само два вида модели: тези с i-Size под 105 см и тези с размер между 100 и 150 см. Следователно столчетаа, одобрени с предишния регламент UNECE R44/04, могат да се продават до 31 август 2024 г. Но спокойно, ако имате такова. То все още може да се използват в автомобила без риск от санкции. 

Остава задължително - от раждането на бебето до височина 105 см, да има Isofix система, която позволява седалката да се монтира в автомобила чрез твърди конектори и трети елемент, който избягва завъртането.

От КАТ често напомнят, че возенето на деца без седалки е  практика у нас. Законът предвижда глоба от 50 лева и вземане на 12 точки от талона.
 
 

0 от 500
  • #16
    43 rate up comment 7 rate down comment
    007 ( преди 1 месец )
    А на абитуриентския бал може ли без столче?
  • #15
    84 rate up comment 8 rate down comment
    Нормален ( преди 1 месец )
    Утре ще започнат да определят и с каква хартия да си бършем задниците. Това, уважаеми сънародници, е далеч от демокрацията. Бюрокрация. Няма лошо, да речем, но големият проблем е, че на тези бюра седят полуграмотни некомпетентни мързеливи търтеи, чиято цел е не да улесняват живота на хората, а да го затормозяват. Факт!
  • #14
    42 rate up comment 33 rate down comment
    Очуден ( преди 1 месец )
    Не разбирам какво толкова се оплаквате. Тези правила са с цел да опазят живота на децата. Децата се важни за държавата и държавата не Ви вярва, че ще направите каквото е нужно да запазите живота на детето. Напълно разбирам мотивите на държавата, като чета коментарите тук. От друга страна пък се чудя дали да не се оставят нещата на естествения подбор, че да се отървем от вашето мислене за в бъдеще.
  • #13
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Николай ( преди 1 месец )
    Ладичката исках да напиша
  • #12
    32 rate up comment 9 rate down comment
    Николай ( преди 1 месец )
    Едно време в касичката на нашите, жигулката и москвича на дядовците ми само в столчета сме се возили... Пълни глупости. Ето пример от вчера - прибирам се със семейството от Смолян към Търново. Ами детето(на 4 год) направо "отикяса" в това столче и последните час и половина стоя право. То все едно в корито седиш, никакъв комфорт
  • #11
    51 rate up comment 8 rate down comment
    Внучката на Баба Яга ( преди 1 месец )
    Държавата да подсигури безплатно столче за всяко дете.
  • #10
    47 rate up comment 5 rate down comment
    Баба ( преди 1 месец )
    И какво, който е купил столче сега, септември да го хвърли?В тая издъхнала държава само забрани, глоби, санкции... Всеки гледа, как да натовари хората.
  • #9
    44 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Пълни тъпотии! Как по-точно ще се следи състоянието на детето, когато е обърнато с гръб? Може да повърне и да се задуши без шофьора да разбере, ако е сам с бебето в колата.
  • #8
    38 rate up comment 8 rate down comment
    Пол ( преди 1 месец )
    Абе напишете от толкова см до толкова и кг от до и до колко години .какво толкова пишете простотии.това че нямат детски столчета и при катастрофа няма да ги спаси на моторите да не да имат колани случайно.пишат колкото да се намират на работа всичко до сега което е създадено за децата е за глоби на водача и никаква сигурност.те ги тровят със продуктите във магазина убиват ги със някакви измислени имунизации.аз като не съм имунизиран никога до сега не знам какво е това болест.само лъжат и нищо ин
  • #7
    42 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    За градските ,автобуси .тези закони не важат , Без колани правостоящи и бе децки седалки.