IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нови правила за детските столчета от 1 септември

Стандартът за тегло отпада, остава само за ръст и възраст

Детските столчета са гаранция, че малчуганите в колата са защитени в случай на удар, да не дава Господ. Според доклад на Европейския съвет за транспортна безопасност всяка година  600 дечица губят живота си по пътищата на Стария континент.
 

столче 
 

От 1 септември влизат нови правила за столчетата. Регламентът UNECE R44/04 , в сила от 2007 г., ги разделя в пет категории въз основа на теглото на детето, вариращо от по-малко от 10 до повече от 36 кг. Той също така включва допълнителни седалки без облегалка и други устройства, наречени креватчета.

Вторият регламент, UNECE R129 от 2013 г., вместо килата взема предвид височината на детето като референтна стойност. Съгласно тази наредба малките пътници до 15 месеца или 76 см височина пътуват с лице назад, позиция, която повишава безопасността в случай на челен или страничен инцидент.

Важната новина е, че от 1 септември ще могат да се продават само въпросните детски столчета с одобрение UNECE R129 , наричани още „i-Size“. За тези, които трябва да закупят ново, ще има само два вида модели: тези с i-Size под 105 см и тези с размер между 100 и 150 см. Следователно столчетаа, одобрени с предишния регламент UNECE R44/04, могат да се продават до 31 август 2024 г. Но спокойно, ако имате такова. То все още може да се използват в автомобила без риск от санкции. 

Остава задължително - от раждането на бебето до височина 105 см, да има Isofix система, която позволява седалката да се монтира в автомобила чрез твърди конектори и трети елемент, който избягва завъртането.

От КАТ често напомнят, че возенето на деца без седалки е  практика у нас. Законът предвижда глоба от 50 лева и вземане на 12 точки от талона.
 
 

0 от 500
  • #26
    1 rate up comment 0 rate down comment
    1234 ( преди 1 седмица )
    За тези дето нямат изофикс, време е да смените 30+ годишните кошници...
  • #25
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Ралица ( преди 1 месец )
    Здравейте, и моят автомобил нямаше изофикс, но си купихме Универсален изофикс адаптор и го местя заедно със столчето като сме на гости на баба и дядо. Много е удобно!
  • #24
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Денислав ( преди 1 месец )
    И как да монтирам с изофикс като моите автомобили нямат тази система?
  • #23
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Ееее ( преди 1 месец )
    Да се ***!
  • #22
    37 rate up comment 3 rate down comment
    Красимира ( преди 1 месец )
    А ще важи ли и за ромските деца? Струва ми се, че за тях не важат никакви закони...
  • #21
    12 rate up comment 7 rate down comment
    ОцелялОтСДС-Чумата ( преди 1 месец )
    До тук ни докара СДС-Чумата и не само това.
  • #20
    21 rate up comment 4 rate down comment
    Чукача ( преди 1 месец )
    Отново трябва да се подчиняват на някого !!!ок тряба да има седалки но нека да са Български и да са направени е БГ
  • #19
    46 rate up comment 2 rate down comment
    Ана Мария Парушева ( преди 1 месец )
    Здравейте на всички четящи. Искам да попитам, защо тези мерки не важат за господата и госпожите полицай и за техните семейства. А важат само за гражданите. Питам и ще се радвам да се обърне внимание и на това че те, не само карат децата си без столче на всяка седалка, вкл. и в скута си докато говорят по телефона. О извинете те са от полицията, а за нас гражданите може и сто тояги. От както се е родило детето ми до ден днешен има столчета и колата ни има вградени такива. Мога още много да кажа...
  • #18
    23 rate up comment 2 rate down comment
    Гошо ( преди 1 месец )
    Вашата мяка
  • #17
    67 rate up comment 2 rate down comment
    Тодор ( преди 1 месец )
    Че женами като е 1.50 и тяли да се вози в детско столче