fallback

Най-екзотичният автомобил в България при социализма

Историята на този модел включва съветски маршали, специалисти от Renault и избягал в Дубай олигарх

По-зрелите ни читатели вероятно помнят колко монотонен бе автомобилният пейзаж в България при социализма: жигули, москвичи и запорожци, тук-там по някоя Skoda, Polski Fiat, Wartburg или Trabant, рядко срещани Zastava и Polonez и, разбира се, волги за кметовете, председателите на районни партийни съвети и печелившите от Държавната лотария. На този фон всяка по-необичайна гледка бе радост за окото: съвсем малки серии от някои западни модели, внесени за по-равните сред равните, и също един съветски автомобил, който почти не се е продавал официално в България, но който се срещаше от време на време, внесен от някой завърнал се след работа в Съветския съюз. Името му е "ИЖ-2125 Комби", а това е неговата история.              От маршалите до банкрута: 15 факта за ИЖ-2125 Комби (ГАЛЕРИЯ):

       

 

 

 

 

fallback
  • #12
    Най-изтривания ( преди 2 месеца )
    До 11. Същото което го накара след това да работи като шофьор и в посолството в Япония и да се пенсионира като такъв само че във Франция, а именно държавната работа и заплащането.
  • #11
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Интересно кое би накарало човек да избере точно Либия.
  • #10
    Най-изтривания ( преди 2 месеца )
    Страшна екзотика. Баща ми беше шофьор в посолството в Либия и имаше удоволствието да си внесе един Opel Rekord Series D - 1,9 купе, 97 коня. Колата беше 1974 година производство и изглеждаше като космическа совалка наредена между всички руски недоразумения пред блока. Двуврата кола, синя металик боя, да не говорим за синия плюшен салон и радиокасетовона със запаметяване на 4 радиостанции. Лятото по морето хората си правеха повече снимки пред нея, отколкото пред лодките по варненското пристанище.
  • #9
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Иж си е ИЖ,москвич не става, селски седан, това изглежда красиво и дори спортно,някак по-западняшки.Нещо като по-старовремски Полонез, който е най-модерно изглеждащата соц.кола.
  • #8
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Може би най-оригиналната съветска кола заедно с Лада Нива. Харесват ми шестоъгълните стопове. Като дете при нас имаше един оранжев.
  • #7
    конглокенция = ? ( преди 2 месеца )
    Кога ще се научиш да използваш разбираеми думи . Не стига ,че коментарите са ти объркани ами измисляш нови думи !?
  • #6
    Бат Стеф ( преди 2 месеца )
    Има още една модификация Иж. Тя е истинско комби. Фаровете са москвичови (като на 412) , а стоповете са прави и тънки. Този е по-убаф от оня. Не съм сигурен другия вариант дали не беше с двигател на 408.
  • #5
    анонимен ( преди 2 месеца )
    ИЖ Лифтбек е лукзозния Москвич - кожените седалки са запазени, но мокетите са по-луксозни от москвич, плюшени, луксозното табло от меки материали също прави добро впечатление, огледалата разбира се като японски автомобил, никелираната луксозна решетка, по-красивите фарове и модерни стопове. С мощния 1.5 мотор е бил пряка конглокенция на Форд Сиера, Опел Кадет. А ако са направили по-свалена спортна версия е щял да конглокира Опел Манта и Форд Капри.
  • #4
    до 3 ( преди 2 месеца )
    името е "ИЖ Комби", но всъщност не е никакво комби, баш си е лифтбек
  • #3
    Алекс ( преди 2 месеца )
    На първата снимка моделът правилно е означен като комби.По-надолу в текста защо става хечбек или лифтбек е неясно.
fallback
Последни