IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Pirelli направи „кибер гуми“, които си общуват с автомобила

С тяхна помощ шофирането става по-безопасно и предсказуемо

Pirelli обяви разработването на гума с вградени сензори, които могат да предават данни за състоянието на гумата към бордовата електроника на автомобила в реално време.


Pagani Utopia гуми


Засега само суперколата Pagani Utopia е оборудвана с такива експериментални гуми, наречени Cyber ​​​​Tires, но в бъдеще, както съобщава Motor1, сензорите в гумите ще помогнат да се направи шофирането по-безопасно и по-предвидимо. В допълнение, „кибер гумите“ ще опростят разработването на нови модели гуми.

Когато са монтирани върху гумите на шосеен автомобил, сензорите могат да предават всички характеристики на гумата към контролния център на бордовата електроника. Той от своя страна, въз основа на тази информация, може да оптимизира настройките на стабилизиращите системи и други асистенти на водача, като вземе предвид не само типа, но и конкретния модел гума. Освен това сензорите са в състояние да анализират възрастта и износването на гумите.

В бъдеще Pirelli планира да обнови сензорната система, за да подобри процеса на разработка. Например, очаква се системата да бъде конфигурирана да събира данни за поведението на гумата в движение при различни условия, които в момента не са налични - например промени във формата и размера на контактното петно, включително в ситуация на аквапланинг.

И накрая - широкото разпространение на Cyber ​​​​Tires ще позволи на компанията да събира данни за работата на серийни гуми в реални условия и да използва резултатите от техния анализ при създаването на нови модели.


0 от 500