IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Kia пуска бензинов хечбек, за да се бори с VW Golf

Произведеният в Мексико модел K4 може да замени Ceed в Европа

Корейският производител Kia е готов да се изправи срещу Volkswagen Golf с нов бензинов хечбек, насочен към глобалните пазари, сред които е и Европа, съобщава Autocar.


Kia K4


Новата Kia K4 ще се предлага още в Северна Америка, Азия и Близкия изток като лифтбек в стил Skoda Octavia, както и като традиционен хечбек с пет врати. Компанията-производител предлага избор от два бензинови двигателя - 2,0-литров атмосферен със 147 к.с. или 1,6-литров турбомотор със 190 к.с.

Прототип на хечбека с пет врати беше забелязан да се тества близо до инженерния център на Kia в Рюселсхайм (Германия). Представител на компанията не потвърди, че новият модел ще излезе в Европа, но други източници твърдят, че K4 ще се предлага на Стария континент.


Kia K4


Подобно позиционираният Ceed продължава да се продава добре в Европа, въпреки че е по-стар автомобил от много от конкурентите си, тъй като беше пуснат на пазара през 2018 г. От трите модификации - хечбек, „вдигнатият“ Xceed и Proceed, през тази година са продадени общо 60 478 бройки според данни от Jato Dynamics.

Това поставя модела наравно с някои от най-известните му съперници, включително Ford Focus, който скоро ще напусне пазара (47 582 продажби), Peugeot 308 (51 656) и Toyota Corolla (70 701). Това предполага, че Ceed остава жизнеспособен продукт въпреки по-широкото изместване на пазара към SUV. По-голямата Kia Sportage реализира 87 164 продажби за същия период.


Kia K4


Ако приемем типичен продуктов цикъл от осем години, Ceed трябва да бъде заменен около 2026 г. Kia обаче все още не е обявила никакви планове за следващо поколение, което предполага, че може да потърси други модели в своето портфолио, за да запълни тази празнина. Сред тях е новият EV3, който всъщност е електрически наследник на Ceed, със сходни пропорции – 4,3 м дължина и 1,8 м ширина, като също има каросерия с пет врати.

Като се има предвид обаче, че ръстът на продажбите на EV в Европа не отговаря на очакванията на много производители, възможно е Kia да има нужда от модел с двигател с вътрешно горене, за да запуши дупка с размера на Ceed в своята гама. Именно това е основният бизнес-аргумент за внос на K4, който се произвежда в Мексико.


0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    i'm-дртiйУАЙТBO ( преди 1 месец )
    Мили ми заблЮден и недостатъчно трезво-мислещ момко ВЙЕсК.о.... чети и просто се просвещавай: Заглавие от пресата - VW Golf е най-продавана на старо, Mercedes го догонва; на 3-то место много търсят и Порша... Ами чисто и просто хората бързат и то по възможност по-скоро да се отърват от погрешно закупените навремето ДЕ-барачки.ФАКт
  • #10
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Веско ( преди 1 месец )
    Каквото и да прави Киа си остава куче марка. Не може да се сравни с гигант като Фолсваген! Иначе от куче марките е най-добрата. А от къде идва името: КИА - кучешка интернационална асоциация!
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    i'm-дртiУАЙТBOY ( преди 1 месец )
    Ще започна с 1 цитат, взет назаем от н-р 5 с името - riders, както си следва: Трябва да си опериран от всякакво чувство за естетика и красота, за да си купиш фау-венце; към което аз съвсем логично и уместно бих добавил: и...съответно яко лоботомиран с изцяло отстранена част от човешкия мозък, оценяваща адекватно тези 2 основни категории /!/
  • #8
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Ами ( преди 1 месец )
    ВитошаТелеСофия - то у ваше село само такива каруци вървят.
  • #7
    9 rate up comment 6 rate down comment
    ВитошаТелеСофия ( преди 1 месец )
    От както се качих на Японска и Корейска кола не помислям за немска барака.
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Геле ( преди 1 месец )
    Много се съмнявам да ги пуснат с тези двигатели в ЕУ. Тук пак ще са 1.0 и най-много 1.4
  • #5
    2 rate up comment 6 rate down comment
    raiders ( преди 1 месец )
    Киа сиид ми харесва още от 2018, не си я купих, 2022 Спортиджа го отказах заради проблемите на доставка с ковид, определено имат добри модели, но им трябва още малко да дадат за да преборят грозния и скучен голф. Трябва да си опериран от чувство за естетика и красота за да купих фв.
  • #4
    1 rate up comment 10 rate down comment
    Глупости без край... ( преди 1 месец )
    За да се състезаваш с нещо трагично трябва да предложиш нещо още по-жалко!Голф или Хюндай/Кия?Виц за плиткоумни!
  • #3
    10 rate up comment 10 rate down comment
    Аааахахаха ( преди 1 месец )
    Това нeдоразумение щяло да се конглокира с Кралят - Голф?Това е най-смешния виц!
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Това звучи като новина от 2004г, а не от 2024г.