IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Турският“ Duster се оказа близо два пъти по-скъп

Хибридната версия с 4х4 ще струва около 44 000 евро

Новото Renault Duster вече може да бъде поръчано в Турция, но то е много по-скъпо от европейския вариант, предлагат под марката Dacia. По информация на Motor1 цените на модела стартират от около 35 000 евро. За сравнение, в България най-евтината модификация започва от 35 790 лева.


Renault Duster


Първоначално ще се предлагат два варианта на оборудване - Evolution и Techno, които са на базата на модели на Renault. Гамата от двигатели е същата - Eco-G с бензин и пропан-бутан (100 к.с.), турбо бензинов „мек“ хибрид със 130 к.с. и пълен хибрид 140.

В по-ниското ниво на оборудване пълният хибрид струва приблизително 43 000 евро, а меката хибридна версия (4x4) - около 44 000 евро. Techno се предлага само във версии с мек хибрид и пълен хибрид, като цените са съответно 44 000 и 45 500 евро.


Renault Duster


Причината за високите цени са допълнителни данъци, съобщава германското издание Tagesschau. Преди две години президентът Реджеп Тайип Ердоган въведе данък върху лукса, като той важи и за нови коли. Размерът на този така наречен ÖTV зависи от обема на двигателя и може да бъде до 50% от покупната цена.

Представянето на новия Renault Duster за Турция се състоя в Истанбул още през април. Моделът ще се произвежда в автомобилните фабрики Bursa Oyak Renault и в бъдеще ще се изнася в различни страни по света. Разбира се, не и в Европа - там си остава Dacia Duster, което на практика е същата кола.


Renault Duster


Новото Renault Duster се различава от Dacia Duster 2024 само по радиаторната решетка с надпис Renault и диамантеното лого на волана. Двигателите и задвижванията са същите, като автомобилът е базиран на платформата CMF-B, която се използва и в моделите Clio, Captur и Arkana. Тук обаче Dacia/Renault използва опростена версия.

Подобно на Dacia, новият Renault Duster е дълъг 4,34 метра. Обемът на багажника е увеличен до 594 литра, а в интериора има около 29 литра място за вещи. Моделът е оборудван с новата система YouClip, която се състои от 6 точки за закрепване, разположени на различни места в интериора (предна конзола, централна конзола, багажник). YouClip позволява закрепване и закрепване на аксесоари, проектирани от Renault специално за автомобила, като държач за таблет, държач за смартфон или държач 3 в 1, който съчетава държач за чаша, кука и лампа.


Още снимки на новото Renault Duster - вижте в галерията:


0 от 500