IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какви са разликите между евтиното моторно масло и премиум?

Ако искате да запазите автомобила, по-добре платете повече (ВИДЕО)

Много собственици на автомобили вероятно все още се чудят какво масло да използват за своя автомобил. Те, разбира се, искат да сипят висококачествена смазка, но не винаги могат да си позволят най-доброто.


масло


Тест на екипа на канала на Project Farm в YouTube, показва, че евтините масла определено могат да се използват за двигателя. Ако обаче искате дълготрайно здраве и производителност, трябва да сте готови да похарчите малко повече.

В случая са проверени 6 моторни масла от различни марки, предлагани в САЩ на цените между 14 до 58 за кутия, като тяхната ефективност се тества в серия от експерименти. Проверяват се вискозитета на маслото, способността да издържа на топлина или студ и износване при симулиран тест за триене. Project Farm също така изпраща проба от всяко масло в лаборатория, за да анализира неща като наличието на детергенти и добавки против износване.



Резултатите показват, че всяка марка има добри нива на смазване, което всъщност не е изненадващо, като се има предвид, че всички тези масла отговарят на стандартите за качество. Това, което ги отличава най-много едно от друго, е как се държат при различни температури и видовете добавки, които съдържат. Масло, което е разположено в средата като цена, например превъзхожда всички останали при тестове за студ.

Именно при добавките се виждаме най-големите разлики в цената. Колкото по-скъпо е маслото, толкова повече добавки съдържа. Детергенти като бор и калций, както и устойчиви на износване материали като фосфор и цинк, са изключително полезни за дългосрочното здраве на двигателя. Най-скъпите тествани масла съдържат повече добавки, докато най-евтините, съдържат най-малко.


0 от 500
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 9 шофьор ( преди 1 месец )
    Я да ни дветнеш кои са тия с ПАО, че да си купим и ние, ама не 5% за мирис само, ок?
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Бафмааму ( преди 1 месец )
    Иначе базата нямала никакво значение
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До 6 ( преди 1 месец )
    Винаги си струва да дадеш някой лев отгоре, за да получиш качество. Или мислиш, че ремонта на автомобил на 300К км е по-евтин от на този на 15 000?
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Шофьор ( преди 1 месец )
    Това важи за двг с ниски еко норми. При съвременните ДВГ добавките са вредни за кат. и ДПФ филтър, затова са сведени до мин. дори някой компоненти напълно липсват. За това ,при новите масла се набляга на качествена база /алкилиран нафталин/ и ПОА с естери.
  • #8
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Who Cares ( преди 1 месец )
    Най-вече в цената! Бензина в Шеврон струва минимум долар по-скъпо на галон от този на независими дилъри. Пък на практика го купуват от една и съща рафинерия.
  • #7
    7 rate up comment 1 rate down comment
    До #6 ( преди 1 месец )
    Анонимен,ти имаш семпъл ум и не разбираш от гориво-смазочни материали. Разбери го и го запомни.
  • #6
    3 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Винаги най евтиното масло, дебна за промоции все ми е едно каква марка е. сменям на 15к км. досега на 3 коли до 150к не е имало грижи. даже не ходя до дилъъра да ми го сменя и без друго тва с гаранцията е ала бала. но сметката е че съм спестил около 15к лв. от масла филтри и други консумативи. Не мога ги разбера хората дето си дават парите за скъпи консумативи на коли дет са на по 200-300к км.
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Ако маслото ти е консуматив всяко което отговаря на изискванията ти върши работа, по работа въртя 200-250 дневно голяма част извънградско, на всеки 3 месеца се сменя. Друга работа е около правиш 10 хил годишно и движиш колата с врътки от 3 км, както прави един познат до работа.
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    има масла от 10 лв на литър и 80 лв на литър всеки сам си преценя
  • #3
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Първо е важно да е точното масло, няма премиум има характеристики и второ и най-важно е да се сменя не на 30к както го дават от Нисан а по-често.