IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тръмп: Край с електрическите коли

Парите от „новата зелена измама“ ще отидат за пътища, мостове и язовири, твърди кандидат-президентът

В деня, в който Европа потвърди курс към електрическа мобилност, от другата страна на океана Доналд Тръмп тръгна точно в обратна посока. Кандидатът за президент на САЩ се обяви срещу EV и всякакви зелени инициативи в този бранш, докато приемаше номинацията на своята партия. Така Тръмп тръгна тотално срещу политиката на Джо Байдън, кандидат на демократите, който обаче може да бъде сменен до 48 часа. Но темата е друга.
 
 
Доналд Тръмп, автомобил


„Ще прекратя ангажиментите към електрически автомобили още в първия си ден в офиса“, избухва Тръмп от сцената в Уисконсин. Той се аргументира, че този ход е необходим, за да „спаси автомобилната индустрия на САЩ от пълно унищожение и да спести на клиентите в САЩ хиляди и хиляди долара на кола."

Съединените щати е първата страна производителка на петрол в света и следователно никога не е приемала електрическата кола като средство за постигане на икономическа и енергийна независимост от чужбина, както се случва в Европа. Със закона за „ Намаляване на инфлацията “ от 2022 г. администрацията на Байдън възнамеряваше да даде  стимули само за автомобили с нулеви емисии, произведени в Северна Америка. С още едно условие - да използват батерии, произведени със суровини, добити в Щатите или в дъпжави, с които САЩ имат нормални отношения на свободна търговия.

Избор, който Доналд Тръмп очевидно смята за неприемлив. Милиардерът определи публичното финансиране по темата за „нова зелена измама“, която възнамерява да смени за "проекти като пътища, мостове и язовири". 

Както припомня агенция Bloomberg , Тръмп никога не е крил презрението си към електрическите превозни средства, твърдейки, че "те не работят и че са от полза за Китай, като в същото време вредят на американските автомобилни работници". Промяната е шеметна, тъй като настоящият президент Бадън си постави за цел 50% от общите продажби до 2030 г. на коли да са за електрически превозни средства.
 

0 от 500
  • #23
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Българска идилия, един чичак на бензиностанцията беше спрял 6 литра американски джип на ГАЗ, та напълни и няколко туби бензин отзад понеже то 30/100 няма да стигне далеч, но ако бях американец и аз такова щях да карам, а не електричка.
  • #22
    5 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Евалла, този пич все-повече изглежда на последния нормален политик в света.
  • #21
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    банда квартални гангстери управлявят света вие сте прости затова се разбирате
  • #20
    13 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Той Тръмп си каза цената на петролните компании и тя е 1 милиард долара. Явно ще си ги получи.
  • #19
    10 rate up comment 3 rate down comment
    до 15 ( преди 1 месец )
    Вярно е, че подобно решение на Тръмп ще заличи електрическия бизнес на останалите компании и дългосрочно ще помогне на Тесла, но тук има и още един момент, за който никой не е коментирал. А той се състои в това, че данъчните облекчения се прилагат и за хибридите, които бележат бум в САЩ и в момента са най-сериозния съперник на електрическите автомобили. Тръмп ще убие и хибридите, а това вече ще е чист профит за Тесла, които не приемат сериозно EV на останалите, но хибридите са им проблем.
  • #18
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Тръмп каза преди 8 години почти същото но нито американските автомобилни компании се върнаха обратно (напротив построиха си даже повече заводи в Мексико) нито пътищата им се оправиха.
  • #17
    8 rate up comment 12 rate down comment
    Митгеястър ( преди 1 месец )
    Край със зелената измама.
  • #16
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Реално ( преди 1 месец )
    #15 точно така. Последните дни Мъск открито заяви, че подкрепя Тръмп на 100%, доколкото разбрах и финансово. TESLA върви към най-големия АМЕРИКАНСКИ производител на коли, пикапи и камиони. Двигателят на новата икономика с безпилотни тирове в цяла Америка, работещи 24/7. Тръмп е бизнесмен И американец. Гарван гарвано око не вади.
  • #15
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Реално ( преди 1 месец )
    Пълни глупости! Ае кой ви плаща на вас?! Слушах му изказването: ще спре забраната на бензините в Америка. И инициативата на Байдън за подпомагане на ЕА. Каза още, че ще направи Америка енергиен доминатор на света... Малко живее още в сериала Далас... Няма явно идея, че сме 3-то десетилетие на 21 век. Мегацентрали в Китай и Турция. 40+ % ВЕИ в малка България за последната година. Тръмп щял да ни пласира мазут.... Дрън-дрън ярини! Драпай си макарите
  • #14
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 1 месец )
    Спирането на данъчните облекчения за EV ще убие Ривиан, Лусид, а също така ще унищожи EV проектите на тримата големи от Детройт. Всички те произвеждат на загуба. Кой ще е печеливш? Ами, този, който произвежда на печалба, защото пазара му ще бъде зачистен. Вицето на Тръмп е сенатор Ванс, чиято политическа кариера е финансирана от Питър Тийл и Дейвид Сакс. А на кой са приятели тези двамата? На батко им Илон. Мъск със сигурност си е направил сметката и знае какво прави