IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Въпреки критиките Tesla Cybertruck стана №1 по продажби

Американският пазар подобри рекорда за електрически коли

Tesla Cybertruck е на пазара от малко повече от половин година. И получава критики от всякакъв вид, до степен да бъде наречен „Cybertrash” от собственик. Освен това беше връщан три пъти по сервизите за дефекти, а приридозащитниците направо го мразят.

 
Tesla Cybertruck


Е, вече това няма значение, защото той триумфира: вече стана най-продаваният електрически пикап в САЩ. А говорим със сигурност за най-големият пазар за този тип превозно средство в света. Не е зле за модел, който Мъск нарече „Гроб на Tesla”.

През май 2024 г. обаче Cybertruck далеч надмина всички електрически пикапи на американския пазар. Според данни от S&P Global Mobility `- по изчисления, тъй като Tesla не дава разбивки, регистрирани са 3907 бройки от този гигант с корпус от неръждаема стомана. При тези цифри  той побеждава Ford F-150 Lighting (2353 единици) и Rivian R1T (1237 единици), които губят и абсолютни бройки. И да не говорим за Chevrolet Silverado EV (668 регистрации през май). Или Hummer EV, големият съперник,  който има само 359 продадени модела.
 
 
Tesla Cybertruck


Вярно е, че между януари и април пикапът на Мъск не се е радвал на такъв успех: през тези четири месеца са продадени 7 879 бройки от Cybertruck, което е далеч зад F-150 Lighting (13 443). Нещо повече, през март  машината на Ford е с 8589 бройки, което го прави най-продаваният пикап с нулеви емисии. Във въпросния месец Cybertruck стига едва до 1158 единици.

Според Том Либи, директор за анализи в S&P Global Mobility, подобни числа на Cybertruck през май вероятно се дължат на натрупаните поръчки. Това е огромен проблем, защото панелите от неръждаема стомана затрудняват масовото му производство. Въпреки това Мъск отбеляза през юни, че работят за увеличаване на капацитета в завода в Остин -  единственият, който произвежда Cybertruck. Във въпросния месец вече бълваше около 1300 единици на седмица.

Мъск също така увери, че през 2024 г. Tesla Cybertruck ще има още по-евтин вариант. И когато беше представен, се чу цена от $39 900 – нещо, което компанията не изпълни.  Този със задно задвижване започва от $60 990, двумоторният  от $79 990. Cyberbeas, със своите 857 HP и три мотора, започва от $99 990. Към това трябва да добавим и разходите за доставка.
 
 
Tesla Cybertruck


Между другото, Cyberbeast няма лоши числа. През юни този вариант беше най-продаваната кола с цена над $100 000 в историята с 3200 бройки.
Във всеки случай е впчетляващо, че Cybertruck победи F-150 Lightning, много по-рационален пикап, който започва от малко над $57 000.

Това, което остава да видим, е дали Tesla ще продължи да поддържа числата от май и юни. И преди всичко, какви цифри ще постигне, когато бъде пуснат вариантът под $60 000. Всичко това идва на електрически пазар, който живна през второто тримесечие. Продадените 330 000 EV са исторически рекорд в САЩ.

Според все още временните данни – Tesla като цяло бележи прогрес, след като започна  кошмарно годината с първи спад в историята си. Смята се, че са продадени около 439 300 автомобила - с 14,8% повече, отколкото между януари и март.
 


 

0 от 500
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Johnny Bravo ( преди 1 месец )
    LoL
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 1 месец )
    Чета, че знаеш някакви неща за САЩ. Винаги ми е било любопитно нещо, давано по телевизията - автобуси, направени на кемпери, които се карат с любителска книжка?! Как става това?
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До 8 ( преди 1 месец )
    Там където пикапът на Тесла е незаконен, по принцип пикапите не са на почит и не се карат много. Точно както в Щатите не се карат много баничарки и дори бусове и камиони, а вместо това ползват пикапи. Там пикапът е със статут на камион и затова е законът и не се подчинява на законите за леки автомобили. В същото време може да се кара с любителска книжка до определен тонаж. Затова в САЩ пикапите са толкова масови
  • #9
    0 rate up comment 4 rate down comment
    VAYK ( преди 1 месец )
    Дълго ще е най-продаван!
  • #8
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    Първи къде,в САЩ? В останалия свят пикапа е незаконен.
  • #7
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Обратното е ( преди 1 месец )
    "Всичко това идва на електрически пазар, който живна през второто тримесечие. Продадените 330 000 EV са исторически рекорд в САЩ." Нищо ново под слънцето. От 10 години първото тримесечие имаше спад на продажбите и Гост се наака от кеф. Сега всичко е по-старому и ще се наака от яд. Откъде знам ли? Както винаги гледа в огледалото и преписва наакване, некомпетентност, психопатия и функционална неграмотност на останалите, защото си мисли, че всички са като него.
  • #6
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Гост ( преди 1 месец )
    Номер едно,но само за два месеца.Теслю се наака от радост.
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Стиви Уондър ( преди 1 месец )
    Аз си поръчах две.
  • #4
    13 rate up comment 3 rate down comment
    До долния ( преди 1 месец )
    Само дето геометричната прогресия е в главите на тесларастите.Навсякъде продажбите на Тесла падат и няма никаква геометрична прогресия. Пазарният тренд просто не я следва. На тебе много ти се иска да я има ама я няма.
  • #3
    4 rate up comment 8 rate down comment
    До 1 ( преди 1 месец )
    Бройките през първата година не са важни. Важно е да има ръст на продажбите. Геометричната прогресия ще реши и проблема с бройките. Не ви ли омръзна да правите тази грешка с бройките отново и отново. Научете я най-накрая тази математика. Опитайте се да видите малко по-далече от носа си и приемете че бъдещето не се ограничава в следващата седмица или следващия месец. Някои процеси изискват години, но са необратими. 20-метрово дърво не расте за седмица и не дава плод месец след засаждането.