IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заради митата на китайските коли Tesla вдигна цените в Европа

Увеличението засега засяга само Model 3, който се произвежда в Шанхай

Американският производител Tesla реагира на въведените от ЕС мита на китайските автомобили и увеличи цените на Model 3 на няколко европейски европейски пазара, съобщава Carscoops.


Tesla Model 3


Най-популярният електрически седан на марката се произвежда в завода в Шанхай (Китай), като цената му скача с около 1500 евро на някои пазари в Европа. Това са Германия, Нидерландия, Испания, Франция, Италия, Гърция, Полша и Швеция. С увеличението на цената, RWD Model 3 вече започва от 42 490 евро, Model 3 Long Range - от 51 490 евро, а Model 3 Performance - от 58 490, твърди агенция Reuters.

Tesla вече предупреди, че са възможни повишения на цените на нейните модели заради тарифите, които влязоха в сила на 4 юли. Като един от производителите на автомобили, които сътрудничиха на разследването на Европейския съюз, произведените в Китай модели на Tesla бяха засегнати от допълнителни мита от 20,8%. Въпреки че това е много, не е толкова лошо, колкото някои марки, които ще бъдат ударени с допълнителна тарифа от 37,6%.

Увеличението на цената с около 1500 евро едва ли ще окаже чак толкова сериозно влияние върху продажбите на Model 3 на Стария континент. Американският производител вече е поискал от властите в ЕС преизчисляване на ставката 20,8%, но на този етап не е постигнато споразумение.

Tesla не е единственият производител на автомобили, който се опитва да договори новата си тарифна ставка на ЕС. Изцяло електрическите модели Mini, които в момента се произвеждат в Китай и се изнасят за Европа, са засегнати от най-високите допълнителни мита - 37,6%, но BMW Group настоява те да бъдат намалени до 20,8%. И двата електрически модела - Cooper и Aceman се произвеждат в Китай с помощта на Great Wall.

Според източници, пожелали анонимност, цитирани от Auto News, тарифната ставка за електромобилите на Mini вероятно ще бъде премахната.


0 от 500