IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как различните гуми влияят на пробега на електромобила

Тестовете с един и същи модел показват сериозни разлики

Нов тест показва поразителната разлика в това как различните гуми влияят на автономния пробег на електрическите автомобили, като изследователите използват като пример един от най-разпространените електромобили в света - Tesla Model 3.


гуми


Не е тайна, че електрическите превозни средства вече имат интересно влияние върху индустрията за гуми, тъй като накараха производителите на гуми сериозно да се замислят и да оптимизират ефективността. През последните няколко години световните производители на гуми започнаха да произвеждат специални гуми, оптимизирани за теглото и ефективността на електрическите превозни средства.

Онлайн търговецът на гуми Tire Rack реши да тества различни гуми на Tesla Model 3, като специалистите карат колата с различни видови гуми в продължение на 100 километра по един и същ маршрут и с една и съща скорост. Резултатите са наистина интересни, тъй като подчертават колко голяма е разликата в представянето на гумите:

Hankook iON evo AS: 263 Wh/mi

Goodyear EcoReady: 269 Wh/mi

Continental ProContact RX (T1): 272 Wh/mi

Goodyear ElectricDrive 2: 274 Wh/mi

Yokohama ADVAN Sport EV A/S: 274 Wh/mi

Pirelli P Zero (PZ4): 274 Wh/mi

Bridgestone Turanza EV: 276 Wh/mi

Michelin Pilot Sports 4S: 290 Wh/mi

Michelin Pilot Sports All season 4: 292 Wh/mi

Всички тези гуми са тествани на Model 3s с 18-цолови джанти, с изключение на Goodyear EcoReady, който беше тестван във размер 19-цола, което определено се отрази негативно на резултатите му. Разликата в ефективността между най-ефективните и най-малко ефективните гуми, оптимизирани за електромобили, е около 29 ватчаса на миля.

P.S. 1 ватчас/миля = 0.62 ватчаса/километър



 

0 от 500
  • #2
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 дни )
    Не ми трябва да съм експерт, при това и търговец на гуми - за да видя моментално, че говорим за различни гуми - от такива с нико съпротивление до спортни - на които целта им е друга. Едните може да изкарат 50к км, другите 2-30к макс. Като цяло е безмислен тест... никоий не си купува гуми по такива сравнения.
  • #1
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 4 дни )
    Различните гуми дават само 30 км разлика.Защо не споменавате,че съпротивлението при *** на гумите зависи от теглото на електромобила.Автомобил с двигател е два пъти по лек.