IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Норвежки вулкан е ключът към стимулирането на електромобилите в Европа

Новото находище от редкоземни метали може да намали зависимостта от Китай

Екип от норвежки геолози откри огромно находище на редки земни елементи в сърцето на изгаснал вулкан, което може да промени електрификацията на автомобилната индустрия. Твърди се, че това е най-големият обект от този вид в Европа.


ценни метали


В момента Старият континент е на кръстопът по отношение на електрическите автомобили. Все още очевидно е далеч от това, което Китай е в състояние да предложи, както в продажбата на превозни средства с тази технология, така и в производството и овладяването на веригата за доставки на батерии. Всичко това не може да се промени за една нощ, защото Китай разполага със 70% от световните доставки на рядкоземни елементи и 90% от тяхната обработка. От друга страна, Китай е отговорен за 91% от производството на аноди, 78% от катоди и 70% от акумулаторни клетки.

Тези цифри говорят за огромното господство на азиатския гигант в тази област, а това е жизненоважно в надпреварата за декарбонизация на транспорта. Рядкоземните елементи, чиито свойства са уникални и жизненоважни за множество приложения като батерии и двигатели на електрически автомобили, играят основна роля.

Ето защо последните новини, които идват при нас от Норвегия, могат да представляват огромен напредък в увеличаването на независимостта на Европа в добива и обработката на тези ключови минерали.

Най-голямото находище на редки земни елементи в Европа

Група геолози от минната компания Rare Earths Norway (REN) от Норвегия направиха откритието публично след три години изследвания и проучване на място. Мястото - древен вулкан в скандинавската страна, сега изчезнал и който има огромно находище на редкоземни елементи. То се намира югозападно от столицата Осло и според откривателите му може да задоволи 10% от търсенето на рядкоземни материали на Стария континент.

И това се основава само на първоначалните прогнози, които обхващат около 8,8 мегатона рядкоземни оксиди, от които 1,5 мегатона се очаква да бъдат магнити - жизненоважен минерал за електрически автомобили, вятърни турбини и други приложения. Тези оценки предполагат, че това количество редки земни елементи се намират на дълбочина до 468 метра под морското равнище. От РЕН обаче уверяват, че е повече от вероятно да има още залежи до дълбочина 1 километър. Минната компания ще продължи проучвателното сондиране и ще изгради пилотна инсталация наблизо.

Изследванията на магмата, открита в норвежкия вулкан, са открили наличието на рядкоземни елементи като неодим или празеодим - елементи, използвани в производството на магнити. Магнитните, електронните и оптичните свойства на тези рядкоземни елементи са жизненоважни в приложенията, свързани с електрическите автомобили.

0 от 500