IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещето е тук - изкуствен интелект ще управлява светофарите

Технологията вече се използва в големи градове в различни краища на света

Въпреки че изкуственият интелект (Al) съществува вече много години, той е особено популярен благодарение на тези инструменти като ChatGPT, Copilot и Gemini. Един от най-големите технологични гиганти, създател на последния от споменатите инструменти - Google, пусна проект под името Green Light.


светофар


Цел на проекта Green Light — намаляване и подобряване на управлението на движението по пътищата в градовете. Системата на базата AL трябва да оптимизира работата на светофарите, което според нейните създатели помага да се намали броят на спиранията с 30% и да се намали изхвърлянето на замърсяващи вещества с 10%.

Проектът Green Light, разработен в сътрудничество с Google Maps, използва обширни данни за пътните мрежи за моделиране на модели на движение и генериране на интелектуални препоръки, които помагат на градските инженери да подобрят транспортния поток.

Използвайки изкуствен интелект, системата се стреми да създаде така наречената „зелена вълна» на светофарите“, за да намали броя на спиранията и потеглянията. Това не само подобрява плавността на движението в града, но и съкращава времето на движение и намалява изхвърлянето на замърсяващи вещества.

В момента проектът Green Light работи на 70 прекръстения в 12 града на четири континента, включително Хамбург (Германия), Бангалор (Индия) и Хайфа (Израел). По данни на Google това вече позволява икономия на гориво и съкращаване на изхвърляния, еквивалентни на 30 часа на месец.

Google твърди, че тази система има няколко предимства сред които просто и висока ефективност в екологичното преобразуване на градовете. Не се изисква покупка, инсталиране или допълнително оборудване, а също така се предлага автоматично обслужване и оптимизация на процеса. Освен това, проектът е надежден източник на данни, основани на тенденции, получени с Google Maps, предоставя четири практически препоръки и отчети за влиянието и има лесен интерфейс за използване.


0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    "В момента проектът Green Light работи на 70 прекръстения"И аз се прекръстих като прочетох статията.
  • #2
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Облекчаването на натовареното движение става само с намаляване на автомобилите. Защото колкото по-лесно става толкова повече хора ще решат сутринта да идат си автомобил до работа. В наше "село" всеки търчи с колата до мегдана, защото ги оставят да паркират където искат. Ако не беше - всеки ще измине 200 метра пеша за сутрешното кафенце или бирата вечер.
  • #1
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    ако тва бъгне защото е далеч от съвършенството такива невероятни задръствания и катастрофи ще станат че по 1 седмица няма да могат да ги отпушат.