IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Светофарите в Милано започват да глобяват

Устройствата фиксират нарушителите, които преминават на червено

На част от кръстовищата в центъра на Милано се появиха "умни" светофари, които могат да разпознаят нарушителите на Правилната на движение и дори да ги глобяват, съобщава изданието Europulse.


светофар


Благодарение на вградена цифрова система устройствата ще санкционират тези, които преминават на червено. Това става със специален модул, който се активира едновременно с появата на жълта светлина. От този момент той разпознава и фиксира номерата на нарушителите, които не са спрели пред стоп-линията и са продължили движението си.

С помощта на новата функция на "умните" светофари властите в световната столица на модата искат да намалят броя на пътно-транспортните произшествия. Само през 2019 година в Милано при такива инциденти са ранени 18 000 души, а 106 са получили травми.

Проектът е част от програмата European Vision Zero., която предвижда до 2030 година броят на жертвите по пътищата в градовете в ЕС да бъде сведен до нулата.

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    4 - опасно, ако светофарите не са нагласени като хората, като в България, където минаването на жълто (дори веднага светнало и ако съм на 10м от кръстовище е малко руска рулетка - дали ще ме ударят отзад или в кръстовището. В Германия - се засичат на червено т.е има 1-2с, когато всички светофари по кръстовището са червени и дава възможност, който е вътре да мине. Ако се ударят - 100% някой е минал на червено. Да не говрим за достатъчно дългата жълта фаза.
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    На много места по света е голям проблем преминаването на жълто- вместо да намалят и спрат много шоьори ускоряват , че да не чакат минута и стават доста опасни ситуации. Затова от години ги има този вид светофари.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Петреее, много си пр ( преди 2 години )
    Захариев, с всяка изминала минута, затъпяваш колосално.
  • #2
    0 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А ако колата е с фалшиви или въртящи се номера как ще те глоби тая камера? Ще ти направят снимка но не могат да докажат нищо. Има и още един трик при който на колата се слага едно специално устройство което заслепява камерите от разстояние с инфрачервен лазер и на снимката не се вижда нищо. А за полицейските радари за скорост има перфектни заглушители които напълно блокират радара от 300 метра разстояние.
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нищо ново под слънцето, в Германия, Австрия, Шейцария, камери за червено има отдавна. С тази разлика, че снима, само на червено. Само Петрърчо да се нучи да пише малко по грамотно - камерата няма да дойде да ме глоби, а ще ме заснеме, след това полицията ще ми прати глобата.