IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

"Зелената вълна" на светофара - реалност или не?

Да я "хванеш" е по-скоро комбинация от късмет и опит

По принцип всеки режим на светофара може да се превърне в "зелена вълна", стига да знаете колко бързо трябва да се движите между кръстовищата. През 2016 г. американският ексцентрик на име Ноа Форман успява да премине през 236 "зелени" светофара на остров Манхатън. Той ту ускорява, ту забавя донякъде, но без да спира, в зависимост от това какъв е сигналът при наближаването на кръстовището.


Светофар - зелено


Разбира се, това не е напълно чист експеримент, тъй като при истинска "зелена вълна" скоростта трябва да бъде повече или по-малко постоянна. Но все пак не е задължително да е една и съща. Работата е в това, че забавянето при превключване светлините на светофарите зависи от очакваното натоварване на пътя в определените часове на денонощието.

Веригата от светофари пък понякога се оказва настроена така, че за да се попадне в "зелената вълна" в различни части на маршрута, скоростта на автомобила трябва да е различна. В центъра на града, да речем, около 35-40 км/ч, а по-близо до покрайнините - 60 км/ч. Къде тя ще се "образува" може да се научи само от опит - по пътищата това не се съобщава. Това обаче не е единствената пречка уверено да "хванете вълната".

Дори интуитивно да напипате оптималната скорост, движението на автомобила ще зависи от общата плътност на потока. По време на експеримента си Форман кара през нощта, по пустите улици. А през деня, по правило, отговорниците по трафика обикновено включват вълната за известно време, например в час пик, и то в едната посока, тъй като сутрин и вечер потоците в двете посоки са различни. В същото време е невъзможно да държите твърде дълго "зелена вълна",  защото в противен случай пресичащите улици ще се задръстят от автомобили. И накрая, дори един пешеходец може да "разбие" равномерния трафик, като натисне бутона, който включва зелената светлина за преминаването му през "зебрата".


Светофар


Като се имат предвид всички тези тънкости, да "влезеш" във вълната и да останеш в нея до края е в известен смисъл късмет. Изглежда доста потискащо, че такава изобщо няма, че е мит ... И все пак тя наистина работи, само че това е по-забележимо на по-високо, общоградско ниво. При "зелена вълна" средното "висене" на автомобилите по кръстовищата се намалява с 20%, скоростта на движение се увеличава с 5-10%, понякога дори повече, в зависимост от конкретната магистрала, показва статистиката.

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 2 rate down comment
    //// ( преди 3 години )
    В Буглокещ има такъв булевард със зелена вълна. С постоянна скорост от около 50 км/ч минах поне 5-7 кръщовища на зелен сигнал. Отделно преди много години в гадният комунизъм в България имаше светлинни знаци, които показваха с каква скорост да караш за да хванеш следващият сфетофарт на зелено! Но явно авторът на статията не е бил роден още тогава.
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    да ама не ( преди 3 години )
    За България е невъзможно да се използва, защото когато от далеч видя че има още 10секунди до зеленото и отпусна газта,за да не се налага да спирам и веднага някой ме изпреварва с *** газ, за да се набута в мястото пред мен
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Опита със зелената вълна е да спазваш скоростта от светофар до светофар,тогава се пести време,гориво и нерви.
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Реалност е и определено спестява време. Поне в Германия на излизане от някои градове има такива. На влизане умишлено донякъде накъсват трафика. Проблем настава, на големи кръстовища с много трафик и когато пътия не може да го поеме. Налагането и на безумни ограничения (30) също не помагат а по скоро пречи