IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобилите в България са се увеличили двойно за 15 месеца

Въпреки това страната ни е далеч от лидерите на Стария континент

Електрическите автомобили печелят в голяма част от Европа макар и малко по малко. Швеция, Норвегия, Дания, Германия и страните от Бенелюкс са сред „локомотивите“ на Стария континент по отношение на навлизането на превозни средства с нулеви емисии, но не всички пазари напредват със същата скорост.


електромобили


Такъв е случаят с Испания и Италия, където високите разходи за покупка (в сравнение със застоялите заплати от десетилетия), намалена автономия и със сигурност подобрима инфраструктура предотвратяват бърз електрически преход. Но ситуацията е по-лоша в други европейски страни, където продажбите на електрически автомобили представляват минимална част от регистрирания пазар на автомобили. И България е сред тях, сочи проучване, проведено от уебсайта vignettecroatia.com.

Изследването се основава на данните от 2022 г., предоставени от Eurostat, и анализира 10-те страни с най-нисък брой електрически автомобили. На първо място е Босна и Херцеговина, където на един милион автомобили в цялата страна са записани 138 електрически автомобила, което представлява дял от 0,01%.

Ситуацията не е много по-добра в Северна Македония, където през 2022 г. са продадени 190 автомобила без емисии, докато общият брой е 483 482 коли. България също попада в Топ 10, като е на 8-а позиция с 6293 електрически коли. По това време в страната са регистрирани общо 2 896 777 автомобила, което означава, че електрическите са 0,22%.

Интересното е, че само 15 месеца по-късно броят на електромобилите у нас се е увеличил двойно. Според Open Data BG през март тази година те са били 13 466, като по това време общият брой автомобили у нас е 3 007 920. А това означава и двойно увеличение на дяла на електрическите коли (0,45%).


0 от 500