IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Това Talbot-Lago си търси нов собственик

Цената му обаче е умопомрачителна (ВИДЕО)

Звездата на аукциона Broad Arrow ще бъде зашеметяващо красивият Talbot-Lago T150 C Lago Speciale Teardrop Coupe Figoni&Falaschi, който е произведен през далечната 1938 година. Търгът ще се проведе на 14-15 август в Монтерей (Калифорния, САЩ).


Talbot-Lago


Красивият пример за стил Арт Деко, създаден в края на 30-те години на миналия век от известното френско каросерийно студио Figoni&Falaschi, е построен по поръчка на финансиста и любител състезател Антоан Шуман.

Той получава колата през януари 1939 година, като плаща солидната за онова време сума от 165 000 френски франка. Уникалността на този екземпляр е, че това е единственият автомобил с каросерия Teardrop Coupe, направена от студиото Figoni&Falaschi върху шасито на модела T150 C Lago Speciale.


Talbot-Lago


По време на войната колата е безопасно скрита от нацистите, а след освобождението на Франция отново е на пътя. Колата е собственост на Шуман до 1947 година, когато е продадена на Фредерик Даман, собственик на магазини за дрехи Magasins Butch и също състезател любител.

Новият собственик пребоядиса колата в сиво и започва да я пуска на състезания, като печели Голямата награда на Белгия през 1948 година. Автомобилът участва в престижното 24-часово състезание в Спа в клас автомобили с обем на двигателя 4 литра и печели блестяща победа и в тази категория.


Talbot-Lago


Години по-късно уникалното Talbot-Lago е щателно реставрирано от RM Auto Restorations. Каросерията е боядисана в наситено черно, оригиналната кожа с цвят на тютюн е лакирана в същия нюанс, а оригиналната дървена облицовка е възстановена и полирана. Оригиналният двигател и механичните компоненти също са внимателно възстановени.

След като сменя няколко собственика, Talbot-Lago е продаден на търг в Монтерей на американски колекционер за колосалната сума от 4.62 милиона долара. Това се случва през 2010 година. През последните 14 години колата е част от забележителна колекция от редки автомобили на западния бряг на Съединените щати.



Като се вземе предвид нарастването на стойността на античните автомобили днес, този прекрасен пример за френски дизайн се очаква да донесе на организаторите от търга сума, която е от порядъка на от 6.5 до 8.5 милиона долара.


0 от 500