IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Супер рядка спортна кола се продава

Италианската класика Qvale се оценява на 42 000 долара

На британския онлайн аукцион Car&Classic , който се провежда от 5 до 12 юни, се предлага един много интересен автомобил. Става дума за модела Qvale Mangusta, от който са произведени по-малко от 300 екземпляра.


Qvale Mangusta


Историята на Qvale е свързана с италианската компания De Tomaso. До 90-те години на миналия век фирмата на Алехандро Де Томасо преминава през труден период и за да спаси предприятието си, той решава да пусне нов модел. Вдъхновение за бъдещия спортен автомобил е британският TVR Griffith. Елегантният и уникален дизайн на новия продукт от De Tomaso е разработен от легендарния Марчело Гандини.

Прототипът De Tomaso Bigua е представен на престижното автомобилно изложение в Женева през пролетта на 1996 година. Автомобилът получава високи оценки от посетителите и пресата, но това не е достатъчно, за да започне серийно производство. Компанията има остра нужда от финансова подкрепа. Помощ идва от американския бизнесмен от норвежки произход Квале, който по онова време е официален вносител на автомобилите De Tomaso и Maserati в САЩ.


Qvale Mangusta


Единственото условие на Квали е да се преименува серийният модел, като се включи както неговото име, така и названието Mangusta в чест на класическия De Tomaso Mangusta от 60-те години на миналия век.

В резултат на подписаното споразумение и инвестиция от 30 милиона долара през 1997 година е основана Qvale Modena SpA в Модена, която от 2000 година до 2002-а произвежда 284 спортни автомобила Qvale Mangusta.


Qvale Mangusta


Тази кола се превръща в "лебедовата песен" на Алехандро Де Томасо, който почива през май 2003 година на 74-годишна възраст. Автомобилът е оборудван с 4.6-литров V8 двигател с мощност 320 конски сили, който е заимстван от Ford. Двигателят е съчетан с 5-степенна механична трансмисия или с 4-диапазонен "автоматик". Оригиналният дизайн на сгъваемия твърд покрив прави възможно превръщането на купето в кабриолет за няколко секунди.

Интериорът е с подредба на седалките по схемата 2+2. Днес този автомобил е търсен от колекционерите заради неговата рядкост, а в момента се продава един такъв екземпляр, който е в отлично техническо състояние.


Qvale Mangusta


Продавачите планират да продадат тази "капсула на времето" на търг, но интересното е, че планираната сума за този уникален автомобил не е много голяма. От търга се надяват да получат за колата сума от порядъка на 42 000 долара.


0 от 500