IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Краят: Автосалон в Женева повече няма да има

Липсата на интерес от производителите и несигурността на пазара решиха съдбата на най-популярното изложение

Най-популярното автомобилно изложение в света - това в Женева, повече няма да се провежда. Това, за което се говореше от известно време, беше потвърдено от организаторите на салона, които в официално съобщение до медиите написаха:


Женева


„Управителният съвет на Comité permanent du Salon international de l'Automobile Foundation установи, че има твърде много несигурности, свързани с автомобилната индустрия и ерозия на привлекателността на основните европейски автомобилни изложения, за да поеме риска от по-нататъшни инвестиции в бъдещето."

Автосалонът в Женева се провеждаше в продължение на 119 години. Заради пандемията от коронавирус той беше отменен през 2020 г, но се завърна през 2024 в намален формат. Тази година в него участваха едва 29 изложители, като отстъваха основни производители като Volkswagen Groups, Stellantis, Mercedes, BMW, Hyundai и т.н.  „Старата гвардия“ от Европа беше представена от Renault, което представи електрическото Renault 5 и новата Dacia Spring.

И ако някой е имал надежди, че салонът ще се завърне през 2026 г., организаторите категорично опровергават подобна възможност, като обяват, че ще подадат официална заявка до властите в Швейцария за разпускате на фондацията, която организира изложението.

Така бъдещето на GIMS (акроним на Международното автомобилно изложение в Женева) ще продължи в Катар, където първото издание на автомобилното изложение в Женева се проведе през ноември миналата година. Домакин на събитието беше столицата на емирството - Доха, като интересът не бе особено голям. Въпреки това, организаторите вече се готват за следващото издание, което трябва да се проведе през ноември 2025 г.
 
    
Някои от най-паметните мигове на Женевския автосалон (ГАЛЕРИЯ):


 
  

0 от 500
  • #8
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Propov ( преди 2 седмици )
    Всичко вече е онлайн. Изкуств. интелект не позволява реални събития и преживявания, защото не може да присъства. А естествения интелект, който трябва да се бори за реалния живот, така или иначе вече го няма.
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Факт ( преди 2 седмици )
    Ф50 го представят там 95-та. А ФВ л1 е връх на недоразумението затова и продадените бройки са толкова малко
  • #6
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Пропуснали са да споменат че участието в подобно изложение струва милиони и от години е само за престиж. Отделно от много време никой не се занимава с разработка на работещи прототипи- всичко е компютърни симулации
  • #5
    23 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Истината е че Европа катастрофира икономически, стандарта на живот навсякъде се срива, дълговете растат, има огромна инфлация и младите като цяло нямат добре платена и работа заради липсата на индустрия и високите цени на енергията всичко е изнесено в Азия. Парите на младите вече отиват предимно за наеми и битови разходи и не могат да си купуват нови автомобили.
  • #4
    14 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    До 2 - Русия заве половин страна за 2 години, Китай имат флот по-голям от всички европейски държави, Англия включително, САЩ възобновява ядрената си програма ... бъдещето свети, вероятно заради многото гама радиация.
  • #3
    3 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Женева незнам до колко е било най-популярното спрямо Париж, в последствие и Франкфурт. Но беше първото в календара за Европа.
  • #2
    9 rate up comment 25 rate down comment
    Факт ( преди 2 седмици )
    Дойчо е част от миналото въглища пушек дизел сажди шум прах рак сърдечни заболявания.А бъдещето е повече от Светло по бързо по комфортно по здравословно.
  • #1
    32 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Eми нормално - те не останаха автомобили за показване.Електрокарите никой не изгаря от желание да ги гледа.