IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan Murano пламна като факла от нищото

Съмненията са в изтичане на сирачна течност, което уж било оправено (ВИДЕО)

Nissan Murano пламна като факла от нищото

В ранната сутрин на 14 май Вики Хил се събужда, стреснато от звука на експлозии пред дома й в Мериленд, САЩ. Силните гърмежи, както тя ще научи по-късно, идват от въздушните възглавници на семейния автомобил Nissan Murano от 2015 г. е паркиран на алеята. И гори! „Мислех, че някой се опитва да влезе в къщата ни с чук и събудих съпруга“, разказа тя пред CNN. „Той изтича надолу и извика: „Обадете се на 911, колата гори!“.
 

Nissan пожар


Видео от камерата на звънеца на дома, което семейството предостави на CNN, показва дим преди пожарът да избухне и след това да погълне колата. Причината остава неизвестна. Пожарът се разследва и от Nissan. Националната администрация за движение по пътищата също събира информация.

Автомобилът на семейство Хил е привикан в сервиз на Nissan през 2016 и 2019 г., за да коригира проблем, който може да позволи изтичане на спирачна течност и да предизвика пожар, дори когато автомобилът е паркиран. Тогава собствениците на модела са предупредени да държат автомобилите си извън и далеч от сградите, докато мистерията бъде разгадана.

Търсене в уебсайта на NHTSA показа, че има връщане на този SUV при семейството от сервиза без извършен ремонт. Двойката каза, че според следовател точно това може да е причинило пожара. Но Хил са категорични, че тогава работата е свършена, като доказаха това пред CNN  със снимка на разписката от местен представител на Nissan. Тя показва, че ремонтът е направен! CNN не се нае да потвърди дали разписката е автентична.



Късмет за фамилията е, че Филип Хил точно е поправял гаража, така че двете коли са били паркирани на алеята. В противен случай този Murano e щял да бъде вкаран вътре. Сега къщата оцеля, въпреки че вратата на гаража се е стопила от пламъците. Семейство Хил благодари на кучето на съседа за спасяването – тяхното и на трите им деца. Комшийката всъщност се обадила първа на 911, защото била предупредена от песа. Силните пламъци от горящия Nissan са повредили и страничната част на другата кола на семейството - Мерцедес C-класа от 2012 г., оставяйки го неизползваем.

Първоначално Хилс смятали, че може да са били жертва на вандализъм. Но видеозаписът от тяхната камера е категоричен – няма външна намеса.
Колкото и изненадващо да изглежда ситуацията, пожарите на превозни средства не са рядкост. През 2022 г. приблизително 188 500  автомобили и камиони са пламнали в Съединените щати, средно повече от 500 на ден. Те са причинили 610 смъртни случая на цивилни през въпросната година.
 
 

0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 месец )
    Пожарите в Българие се случват най-често, защото тук всеки е "разбирач" и си ремонтира/тунингова/поддържа самостоятелно. Опита, който имам с пожари и автомобили, винаги е бил за лоша(никаква)/самостоятелна поддръжка от страна на собственика. За умишлени пожари не съм бил свидетел, само съм чел. Но знам от познати, че трудно се доказва злоумишленост при застрахователна измама, ако е направена добре. Както и гаражните "сервизи", разбира се...
  • #11
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До 10 ( преди 1 месец )
    За желязофосфатните батерии ли говориш? Или за 300 запалени тесли по всякакви причини, включително умишлен палеж, катастрофи и запалвания от съседни автомобили или други пожари? Всичките тези 300 случая от създаването на компанията досега при над 5 милиона автомобила Тесла по улиците? В България активно се движат само два милиона автомобила и има по минимум два-три случая на пожари на автомобили дневно
  • #10
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 месец )
    Ферибота си има гасителна уредба за палубите. Мислиш ли, че ще чакат да отидат до пристанище, за да загасят огън?! За електромобилите проблема им е, че не могат да ги загасят, а трябва да изчакат да си изгорят засега. Като намерят начин да ги гасят с корабните уредби, ще пуснат всички автомобили. Тези с LPG и CNG не ги пускат, защото при неизправност на бутилката, гърмят като тапа на шампанско. А в горещия климат на Гърция, газовете се разширяват... А това горе никой няма как да знае какво е...
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Това докато не се разследва и няма крайни резултати са общи приказки, възможно да е проблем но може и да е застрахователна измама.
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Вярно че голям късмет са извадили
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 5 ( преди 1 месец )
    Е как причината за пожарът на Лутън да не е бил автомобил? Нали в разлушихте света че е било Тесла? Даже един тук се кълнеше, че е бил там и я видял с очите си и всички за това говорели! Няма как причината да не е била електромобил. Нали за това им забраниха да се качват по фериботите. Само електромобилите се палят. Досега в човешката история няма самозапалил се автомобил с ДВГ. Поне пишещите тук засега не са чували за такъв случай. Но пък във Варна всеки месец с очите си виждат горяща Тесла.
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Не се гаси туй, що не гасне.
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    на лутън причините не бяха автомобили
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До 2 ( преди 1 месец )
    Разбира се че се гасят бързо. На летище Лутън го украсиха набързичко. Добре че не беше електромобил защото щеше да подпали паркинга на летището.
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    До 2 ( преди 1 месец )
    Разбира се че ако е блокирана по средата на ферибота от другите автомобили, без да има достъп до нея, пожарникарите на брега ще я изгасят изключително бързо половин час след запалването.