IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

4 гръцки острова вече са напълно недостъпни за електрически коли

Фериботният превозвач Seajets ще качва само бензинови и дизелови автомобили на борда си

Нова заповед на Министерството на корабоплаването в Гърция относно ограниченията за превоз на електрически автомобили, а също и на такива на LPG и CNG предизвика смут в страната. Припомнен беше случай в Рафина, където на модел на Tesla беше отказан достъп до морския съд, тъй като батерията на електромобила е била заредена на 90%. А това, според властите, крие риск от пожар.

 
Гърция забрана


В крайна сметка конкретната кола може да е отпътувала с друг лайнер, но от днес вече  има четири острова, до които електрически, хибридни , LPG и CNG превозни средства не могат да пътуват, независимо до колко са заредени! Причината за забраната на автомобили с алтернативно гориво е решението на компанията Seajets. Тя е една от най-големите в Гърция. 

Когато се опитате да резервирате билет през сайта на компанията, се появява известие, което казва: „ Превозни средства, работещи с алтернативни горива (електрически превозни средства, превозни средства, работещи с втечнени и сгъстен газ) не се допускат на борда“. Горният отказ от отговорност означава, че на над 100 000 автомобила  само с гръцки номера е забранено да влизат във фериботите на тази фирма. Местните са най-силно засегнати, но отделно идват и туристите, сред които и много българи.

 
Гърция забрана


Големият проблем идва, когато въпросният ферибот е единственият, който обслужва автомобили. Такъв е случаят със Seajets, тъй като сами тази компания предлага услугата до изключително популярните Скиатос и Скопелос плюс Алонисос и сравнително непопулярният у нас Агиос Еустратиос. Освен конкретните четири острова, които ставата недостъпни за хиляди автомобили, решението на компанията прави трудно и скъпо пътуването по още куп дестинации. Така че внимавайте, ако планирате да посетите Фолегандрос, Китира, Антикитира, дори Южен Пелопонес и Крит, но карате електричка или с друго от забранените горива. Ще трябва да правите маршрути чрез прекачване.

Трябва да се признае, че компанията е създала съответния отказ от отговорност, който информира пътниците, така че да не бъдат изправени пред неприятни изненади. Но търсачки за цени и билети са го споменали само в полето „Правила и условия“, които повечето от нас, нека си признаем, никога не четем. Не е ясно кой носи отговорност – сайтът или фериботната компания.

Гръцки медии потърсиха Seajets, а отговор пристигна на същия ден. И той гласеше: „Бих искал да ви информирам, че вече се консултираме със собственика и съответния отдел за безопасност  (ISM ), за да намерим окончателно решение и да обслужваме конкретните превозни средства на всички наши кораби. Разбира се, нашият непосредствен приоритет са Спорадите, където няма друга компания, която да обслужва"..
 

0 от 500
  • #13
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    13:07 ч. 29.05.2024 г.Бус с газова уредба изгоря на пътя за град Твърдица. Пострадали няма. Шофьорът успял да излезе и е невредим.Кола се запали в движение до един от входовете на ПловдивШофьорът е успял да отбие встрани от платното 28.05.24 18:05
  • #12
    2 rate up comment 10 rate down comment
    До 10 ( преди 3 месеца )
    Чак не знам как може да има толкова нагли и безочливи хора като тебе, след като ви цитирам днешна новина всеки път, когато започнете да обяснявате Колко често горят електромобилите. По света има 5 милиона тесли А в България има 2 милиона автомобила в движение и само за месец в България изгарят повече автомобили отколкото тесли за всички 15 години откакто са започнали да ги произвеждат. Само за последните 24 часа има няколко изгорели
  • #11
    6 rate up comment 9 rate down comment
    До 10 ( преди 3 месеца )
    Дизеле, на летище Лутън видяхме и какво прави един пожар от дизелов SUV. Да не мислиш че на ферибота ще е различно и ще има значение какъв автомобил се е запалил първи?
  • #10
    17 rate up comment 7 rate down comment
    Дизел ( преди 3 месеца )
    Поглрднете какво прави един пожар на батерия.... и се поинтересувайте статистически пак(според тесльо с теслата) какъв процент самозапалили се коли има от изброените видове превозни средства. Прави са хората - едно разместване при бурно море и батерията може да пламне. Но както се казва - на някой хора главата е за украса само. НЕ, не съм против електричките, просто не са достатъчно безопасни все още! Аз казах, ХАУ!!! :D
  • #9
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Докато не хванат. Тогава ще има големи, плачещи очи.
  • #8
    3 rate up comment 11 rate down comment
    да бе ( преди 3 месеца )
    От години карам на газ, бутилката е в багажника,там е и зареждачката.Не съм записвал газовата в талона, няма и да го направя.Та на ферибота гърците ще видят бензинова кола,която с удоволствие ще транспортират.
  • #7
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    До 4 - Който пътува редовно в чужбина знае, какво да напише на талона ;)
  • #6
    5 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Усещам как крайнодесните откачалници пак са направили някоя мизерия, за да спрат прогреса на човечеството ... ВСЕКИ ПЪТ!
  • #5
    5 rate up comment 13 rate down comment
    -10 ( преди 3 месеца )
    На мен в талона ми не пише, че съм на газ.
  • #4
    14 rate up comment 2 rate down comment
    До 2 ( преди 3 месеца )
    По талона на колата примерно, правилно е забранено!