IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В никакъв случай не слагайте в двигателя добавка за масло

Тези смеси са изключително популярни, но крият някои неприятни изненади

Добавки за двигателно масло се продават навсякъде и се рекламират, като полезни продукти, които, като се твърди, намаляват износването, удължават живота и на маслото, и на двигателя и почистват вредните отлагания. Но според едно проучване, включващо серия от лабораторни тестове и анализи в реални условия, маслените добавки имат потенциала да причинят много повече вреда, отколкото полза.


двигател масло


The Motor Oil Geek в YouTube прави въпросното проучване, като използва популярни добавки за масла на пазара, а идеята е да разбере дали тези добавки са полезни за поддържане на здравето на вашия двигател. Авторът с никнейм Lake Speed ​​Jr. работи 12 години като специалист по смазочните материали към Joe Gibbs Racing, така че ако някой знае как работи маслото, то това е той.

Speed ​​Jr. избра за този тест девет продукта - добавки за масло, които можете да намерите на рафтовете на всеки магазин за авточасти. Тези смеси са изключително популярни, но според теста е по-добре да ги оставите извън маслото на вашия двигател.

Важно е да разберете, че моторното масло вече е много сложна, прецизно формулирана смес. Проектирано е в лаборатория от екип инженери, които са го създали да работи при специфични обстоятелства. Добавянето на добавка към сместа, независимо колко добре е формулирана, винаги ще повлияе на свойствата на базовото масло. Резултатът, според Speed ​​Jr., е по-кратък живот на маслото и вероятно повече износване.

„Ако трябва да сложите добавка в маслото си, значи сте избрали грешното масло“, казва той. В теста за окисление Speed ​​Jr. открива, че добавките увеличават вискозитета на маслото и причиняват дисбаланси в сместа, намалявайки ефективността на маслото. В отделен тест той открива, че добавката извлича вода от атмосферата (наличието на вода в двигателя е лошо) и всъщност повишава температурата доста преди двигателят да достигне работна такава.

Добавките са особено опасни за двигатели с директно впръскване, казва Speed ​​Jr. Наличните големи количества калций и натрий всъщност могат да причинят нискоскоростно предварително запалване, което му дава потенциал да причини сериозни щети. Добавката повишава киселинността на маслото, отваряйки двигателя за повреди, причинени от корозия и прекомерно износване на лагерите.

Накратко, Speed ​​Jr. казва, че трябва да стоите далеч от маслените добавки и вместо това да изберете правилното базово масло за вашия двигател. „По същество, когато добавите добавка към вашето масло, то това е своеобразна химическа руска рулетка“, казва той.

Въпреки че добавките за масло са лоши, не трябва да отхвърляте добавките за гориво, според Speed ​​Jr. Всяка добавка за гориво от голяма марка съдържа химикал, наречен полиетерамин, детергент, който почиства инжекторите и премахва отлаганията в горивната камера.

Почистването на инжекторите означава по-добро разпръскване на горивото по време на процеса на горене, което води до повече мощност и по-голяма ефективност. Така че, ако искате да подобрите здравето на вашия двигател, започнете с горивната система, а не с маслото.


0 от 500
 • #4
  18 rate up comment 8 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Добавки се слагат на някой жигулски двигател, за нормални коли вместо за добавка, по-добре добави тези пари за малко по-скъпо масло и филтър.
 • #3
  13 rate up comment 10 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  добавки за масло специално - поне аз съм чувал само при трагични случаи преди продажба или за временно закрепване на нещата (ала- MotorUp, имаше и нещо руско).. При тия ситуации надали някой мисли дали се променят характеристиките на стандартното масло...
 • #2
  28 rate up comment 12 rate down comment
  Ти да видиш! ( преди 1 месец )
  Те тези които правят добавките са бозаджии и нямат идея какво представляват маслата!Нали така авторчето?
 • #1
  12 rate up comment 15 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Добавките за гориво са също толкова лоши използвани дълго.