IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко може да изкара една кола, ако маслото в двигателя не се сменя?

Експерти посочиха критичния пробег, след който последствията са необратими

Всеки повече или по-малко разумен собственик на кола знае, че смазочните свойства на моторното масло намаляват триенето на частите на двигателя, предпазват ги от ръжда и мръсотия, а също така уплътняват и премахват топлината. Просто казано, без масло, силовият агрегат е обречен. Но колко дълго може да издържи? Отговор на този въпрос се опитват да дадат експерти от Auto.Mail.


двигател масло


Автомобилните производители препоръчват смяна на двигателното масло на всеки 10 000-15 000 км, въпреки че някои експерти съветват този интервал да се намали до 8000 км. В допълнение, числата на километража не винаги са индикация за необходимостта от смяна на смазката. Ето защо експертите често се фокусират върху часовете работа на двигателя. По правило синтетиката губи свойствата си след 350 часа работа, а минералното масло още по-рано - след 250.

Какво обаче ще стане, ако изобщо не смените смазката в двигателя? Резултатът е добре известен на всички - постепенно моторът ще бъде „убит“. Поради лоши смазочни свойства триещите механизми ще започнат да се подлагат на прекомерно натоварване, което се очаква да доведе до загуба на мощност и повишен разход на гориво.

Рано или късно всичко това ще бъде придружено от типично метално почукване. Маслото постепенно ще загуби способността си да отстранява топлината, което ще доведе до прегряване на агрегата. В същото време, когато се нагрява, желязото ще се разшири, нарушавайки херметичността на системата и образувайки пукнатини.

Що се отнася до времето на разрушаване на двигателя при липса на смазване, няма средни статистически данни. И все пак пробег от около 40 000 км се счита за критичен, тоест след него процесът е необратим. Историята обаче познава случаи, когато някои шофьори изцеждат много повече от двигателите на своите коли.

Собственик на Audi TT, например, успява да измине цели 135 000 км със спортното купе, без да смени маслото в двигателя! При Toyota Vitz изминато разстояние е малко по-малко - 120 000 км. Известен е и случай с Kia Sportage, която успява да измине 100 000 км без смяна на маслото. Със сигурност има и по-фрапиращи примери с автомобили от времето на соца, чиито ламарини се разпадаха, преди да блокира двигателят.


0 от 500
  • #13
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Съвременните автомобили имат брояч за смяна на маслото, който отчита броя на студените стартове, часовете работа, оборотите и т.н. На моята кола се сменя на 20 000 и веднъж забравих да нулирам брояча. Сработи на около 30 000. Ако беше такси, щеше да сработва на 15 000. Толкова по темата. Другото са невежи драсканици.
  • #12
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Петърчо, автомобилните производители препоръчват свяня между 5000 и 30000 за леки автомобили! Сега *** и провери на камионите на какъв километраж се сменя!!! Дори и като те се чете статията става ясно, че ако един автомобил се кара само на магистрала, може маслото му да се сменя на 35000 км. Ама няма кой да си чете собствените дрисни.
  • #11
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    Моята хонда е карана 120 хил без смяна на масло, резултатът запекли сегменти, но е доливано ново, накрая литър на 1000км
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Ттт ( преди 3 месеца )
    За авоматика важи същото нещо.
  • #9
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    То големите пари които ще спестиш от смяната на маслото
  • #8
    18 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Италианките дето идват в БГ в немалък процент са с 0 смени на масло от както са купени...
  • #7
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    #1 - проблем да. Маслото и да не работи се овлажнява и разваля с времето.
  • #6
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Зависи как се кара, дали е доливано или не и т.н. Но е факт, че всякакви такива експрименти са пълна глупост и немърливост от страна на собственика.
  • #5
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Номер 1 ( преди 3 месеца )
    Благодаря за съветите. Записвам сервиз за смяна тази седмица.
  • #4
    11 rate up comment 0 rate down comment
    бачо Кольо ( преди 3 месеца )
    Пролетта е най добро време за смяна на маслото,защото зимата навлиза влага в маслото.Аз сменям на 10 000 км(прибизително) или на година-което първо стане.