IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Преговорите VW-Renault за евтин електромобил се провалиха

Германците се оттеглят, за да създадат свой собствен EV за 20 000 евро

Volkswagen и Renault не успяха да постигнат споразумение относно сътрудничеството си за разработката на евтин електрически автомобил и сега двата автомобилни гиганта ще трябва сами да реализират подобен проект, съобщава Reuters, като се позовава на свои източници.


Renault Twingo


Преговорите между компаниите бяха потвърдени за първи път от Renault през декември, когато дискусиите бяха описани като на много ранен етап. Въпреки че двата производителя в крайна сметка не успяха да постигнат споразумение, източници твърдят, че са били близо до постигането на сделка.

Целта на евентуалното споразумение беше намаляване на разходите за разработване на малък EV, но в крайна сметка VW е решил да се оттегли от сделката. Така Renault ще трябва сам да направи следващото Twingo, което ще излезе на пазара през 2026 г. с начална цена под 20 000 евро.


Renault Twingo


Източниците на Reuters твърдят, че решението на VW да се оттегли от масата за преговори е продиктувано от решението му да разработи собствена платформа за евтини електромобили. През ноември, когато разговорите с Renault бяха още в начална фаза, главният изпълнителен директор на германския концерн Оливер Блюм не беше сигурен, че марката може да създаде EV на по-ниска цена, който да бъде печеливш. Сега обаче във VW явно смятат, че могат да се справят и сами.

В същото време пропадането на партньорство с германците не означава, че Renault ще се откаже от сътрудничество с други марки. Изпълнителният директор на компанията - Лука де Мео, не крие желанието си да работи с други европейски марки, за да се конкурира с китайските електромобили. Шефът на френския производител вече предложи сътрудничество между марките в стил Airbus за укрепване на индустрията на континента и намаляване на разходите.


0 от 500