IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Полицията в Маями Бийч бе залята с критики заради Rolls-Royce

Луксозният седан е платен от външна компания, но въпреки това хората са бесни

Много полицейски управления по света обичат да показват своите луксозни нови автомобили. Така полицейското управление на Маями Бийч реши, че публикуването на снимки на новия им Rolls-Royce Ghost ще привлече вниманието. Колата обаче разгневи последователите на управлението в социалните мрежи, които питат какво казва луксозното возило за приоритетите на полицията.



В публикуваното видео се вижда Rolls-Royce Ghost от 2012 г., облечен в полицейска ливрея и оборудван с червени и сини мигащи светлини. Коментаторите под видеото бързо разкритикуваха полицията в Маями Бийч заради този ход.

„Какви хора идват да те арестуват с бутилка шампанско?", пише един потребител, докато друг казва „явно там отиват всички пари, ха?“ Дори потребителите, които са прочели бележката на полицията, че колата е платена от трета компания, са недоволни.


Rolls-Royce Ghost police car


От своя страна полицейското управление на Маями Бийч заяви, че проектът, за който данъкоплатците „не са платили нищо“, има за цел да улесни набирането на персонал. В изявление за Miami Herald началникът на полицията Уейн Джоунс каза, че Rolls-Royce представлява нашия ангажимент към иновациите и ангажимента за привличане на най-добрите и умни хора, които да служат на нашата общност“.

Според служителя по обществена информация от полицейското управление в Маями Бийч - Кристофър Бес, традиционните методи за набиране на персонал „вече не са достатъчни, за да отговорят на разнообразните нужди и стремежи на следващото поколение професионалисти в правоприлагащите органи“.


Rolls-Royce Ghost police car


Той добави, че полицейското използване на иновативни и креативни инструменти за набиране на персонал „може да привлече хора, които въплъщават ценностите на почтеност, обслужване и високи постижения, които са централни за нашата професия“.


0 от 500