IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes също видя бъдеще за ДВГ и след 2030 година

Пълната електрификация ще се забави, предупреди шефът на компанията

„Стратегическата цел на Mercedes-Benz е да постигне нулеви емисии. Това е сигурно. Трансформацията обаче може да отнеме повече време от очакваното". Това са думи на главния изпълнителен директор на едноименната компания Ола Калениус на годишното събрание на акционерите. И всъщност са поредното признание, че преходът към пълна електрификация на индустрията не върви по план.


Mercedes-Benz


Преминаването към електрически превозни средства се забавя от бавния темп на растеж на продажбите а двигателите с вътрешно горене се очаква да имат дълъг живот, дори след 2030 г. И Mercedes е поредната голяма автомобилна компания, която признава, че ще произвежда ДВГ „толкова дълго, колкото клиентите ги искат“ . По-рано Renault и Skoda декларираха същото, а Stellantis заявиха, че са „готови да проявят гъвкавост“.

Калениус каза още, че Mercedes е създал своите заводи „гъвкаво“, така че да може да коригира производствения капацитет както за модели с ДВГ, така и за електрически автомобили, за да отговори на потребителското търсене.

Някои автомобилни производители, включително General Motors и Ford, вече започнаха да ограничават инвестициите в електрически превозни средства в края на миналата година, позовавайки се на по-ниско от очакваното търсене от променяща се клиентска база. Продажбите на EV всъщност се забавиха донякъде през последните месеци, особено като вземете предвид лошото първо тримесечие на Tesla.

Въпреки проблемите, продажбите на електрически превозни средства с марката Mercedes-Benz са се увеличили със 73% през 2023 г. В същото време обаче производителят от Щутгарт изостава от големия си конкурент BMW. Миналата година електромобилите са представлявали 14,7% от глобалните продажби на баварците, докато при Mercedes този показател е 11,8%.

В абсолютни стойности BMW е продал 376 183 електрически превозни средства от своите марки през 2023 г. Продажбите на електрически превозни средства на Mercedes-Benz възлизат на 240 600 единици.



 

0 от 500
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    нещо не вървят EQx продажбите както се очаква... да живее двг :)
  • #13
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    И тези ги пусна електрическата гъба, която бяха поели, и сега отново среща с действителността.
  • #12
    0 rate up comment 6 rate down comment
    До 11 ( преди 1 месец )
    Без да задълбаваме, дори не е необходимо да са по-евтини като първоначална цена, А да са по-евтини за притежание. Най-близката аналогия която съм намерил е вентилаторната печка или конвекторът срещу климатика. Първите две са доста по-евтини, но всъщност масовия електрически уред за отопление е климатикът. Когато преди около 30 години купих първия климатик, всички ме обявиха за луд и казаха, че са хвърлени на вятъра пари. Днес това изказване е смешно, след 20 години вашите ще са смешни също.
  • #11
    8 rate up comment 0 rate down comment
    до 8 ( преди 1 месец )
    Нали електричката е по-хубавия продукт? Защо тогава трябва да падне под цената на ДВГ, за да убедиш хората да го вземат?
  • #10
    4 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    бг простака иска да си трови децата с 1.9 тди. Щото видиш ли да кара кола на ток е под нивото му.
  • #9
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Факт ( преди 1 месец )
    Двг няма шанс срещу електричката 1400км без спиране никой не прави
  • #8
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 5 ( преди 1 месец )
    Да обясняваш на функционално неграмотен който не те е разбрал от първите 100 пъти е безсмислено. За разлика от тебе аз не разсъждавам дихотомично че трябва да е или едното или другото. Или бензин или дизел. Газ или бензин или пък метан и то само едното и нищо останало. Винаги са ми е било смешно и съм се подигравал на всякакви срокове, които някой поставя кога точно щял да стане прехода. Правилният отговор не е година, а условие - да станат по-евтини от ДВГ.
  • #7
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    Митичният не иска електричка, защото няма пари.Но не се спира да пропагандира като електрическа латерна.
  • #6
    6 rate up comment 2 rate down comment
    до 5 ( преди 1 месец )
    То той не иска да си купи електричка.
  • #5
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    Митичен,къде отиде опорката всичко ще бъде на ток? Нещо обърна палачинката.