IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво трябва да проверите в колата си преди пътуване

Основни съвети за начинаещи и напомняне за опитните водачи

Лятото наближава, а с него и сезонът на отпуските. Голяма част от българите обичат да ходят на почивка с автомобил и именно поради тази причина ви припомняме какво трябва да проверите по колата преди дълго пътуване.


подготовка за пътуване


Важно е колата да се прегледа поне седмица по-рано от планираното пътуване. Първото нещо, което трябва да проверите преди да тръгнете на по-дълъг път, е двигателят. Той трябва да работи тихо и равномерно и да няма течове на масло.

Трябва също така да проверите ремъците и ако забележите признаци на износване или пукнатини по ремъка от старост, както и ако даден ремък е достигнал края на препоръчителния си експлоатационен живот, по-добре е да ги смените преди пътуването.

Също така трябва да проверите работата на съединителя и трансмисията, да оцените състоянието на амортисьорите и пружините. Окачването не трябва да "чука" при шофиране. Гумените маншони не трябва да имат пукнатини и следи от износване.

Също така е важно да се провери за течове на спирачна течност. Трябва да проверите как се държи колата при спиране. Ако "носи" настрани или спирачният път се е увеличил, по-добре е да смените накладките и дисковете и да направите цялостна ревизия на системата.

Препоръчително е също почистване на радиатора, проверка на вентилаторната перка, както така за нивото на антифриза и налягането в гумите. Акумулаторът трябва да е зареден и генераторът да е в изправност.

Не забравяйте и за документите и предметите, които трябва да бъдат в колата според правилата за движение: шофьорска книжка, автомобилна застраховка, аптечка, триъгълник, пожарогасител и жълта жилетка.

При дълъг не е зле да имате въже за теглене, резервни крушки за габаритни светлини и фарове, комплект от най-основни инструменти, фенер, компресор или помпа, както и крик и допълнително моторно масло.


0 от 500