IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Отлив: И Cadillac се отказа от плана да мине само на електричество

И след 2030 компанията ще предлага ДВГ, съобщи вицепрезидентът й Джон Рот

Cadillac е поредната автомобилна марка, която преразглежда плановете си за електрификация след отдръпването на клиентите и разколебаването на регулаторите. Луксозният бранд на General Motors обяви официално, че се отказва от обявеното преди три години намерение да произвежда само електромобили от 2030 година нататък. Компанията уверява, че остава "в готовност да отговори на клиентското търсене за автомобили с двигател с вътрешно горене и за хибриди".
  
   
Cadillac Celestiq
Cadillac продължава с разработването на електрическите си модели като луксозния Celestiq, но успоредно ще работи и върху двигатели с вътрешно горене
  
    
Съобщението бе направено от вицепрезидента Джон Рот на медийно събитие в Детройт в сряда. Това е сериозна промяна на фона на публично декларираните в последните години амбиции на Cadillac да стане първата чисто електрическа марка в Америка. През 2021 Рори Харви, шеф на северноамериканския отдел на компанията, обеща, че Cadillac няма да продаде нито един автомобил с ДВГ след 2030.

2024 все повече се очертава като година на отрезвяване за плановете за електрификация. Европейският съюз вече направи няколко отстъпки от амбициите да забрани ДВГ от 2035, а големи пазари като Германия сложиха точка на държавните субсидии за електромобили. В Съединените щати пазарът на електрически превозни средства расте, но с доста по-слаби темпове от предвиденото. През януари-март 2024 продажбите на коли с батерии в Америка са се увеличили с 2.6% спрямо същия период на 2023, но са с над 15% надолу спрямо предишното тримесечие.

Преди Cadillac и британската Bentley също обяви, че преразглежда плановете си за тотална електрификация.
  
   


  
   

 

0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Статистиките обикновено са за продажби. Финансовите отчети са за произведени бройки.
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    9..произведени и продадени са различни неща нали? Да не се окажат произведени и после да отлежават някъде само, колкото да се вземат едни пари от държавата.
  • #9
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До 7 ( преди 1 седмица )
    Това за най-големия автомобилен пазар в света ли го говориш, че май говорим за различни неща? Всички говорите за този спад на продажбите но никой не иска да се обзаложи, че тази година ще бъдат продадени повече електромобили, отколкото през 2023 година? За да не стане объркване и да ми говорите в минало свършено време, тази година свършва на 31 декември. Годината на свършване е 2024, да не цитирате някой друг 31 декември, че сте скарани с хронологията и обикновено цитирате факти от детството си
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    ь
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 седмица )
    МитЕ,МитЕ, продажбите на електрически автомобили намаляват,цените им са по двойно по високи,пореден производител се отказва от плана да произвежда само електрически автомобили.Само електрическата латерна Тесльо продължава да вие за ръст на продажбите и 50% дял на електрически автомобили.
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    7-ми, Митичен, не разбра ли че, тази твоя мантра няма да стане? Има много причини за това, политически, икономически, геополитически. Само един тотално укъсил електрофил, който е с толкова тунелно мислене и възгледи може да си повтаря една мантра.. Ясно ми е, че до БГ не достигат всички новини, но който има желание и инетерс, има начин да се освдоми и да пресее, кое е фейк, кое е истина. Крайностите (-фили и -фоби) обикновенно са толкова изкривени, че граничат с фанатизъм.
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Кварталните наркопласьори не искат ел коли,.
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 1 седмица )
    Ще има и още производители,които ще продължат да произвеждат ДВГ.Колкото по рано,толкова по малко клиенти ще загубят.
  • #3
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Първото тримесечие на продадени 2,6%повече спрямо същият период на миналата година. До тук добре.
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Тесла ще се усетят последни и ще пуснат модел с ДВГ,защо не и дизел.