IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Google maps с нова функционалност - сваля ви от колата

Другите опции ще изчисляват влакови и автобусни маршрути на големи разстояния

Още през 2021 г. Google Maps обяви интересна функционалност: да препоръчва по подразбиране най-малко замърсяващия маршрут, а не най-бърз. В допълнение, той въведе възможността за избор в зависимост от това дали вашият автомобил е бензинов , дизелов, хибриден или чисто електрически.

 
Google maps


Но кралят на навигацията иска да направи алтернативните маршрути с обществения транспорт още по-очевидни и тази седмица ще добави по-видим бутон, „когато времето за пътуване е сравнимо и практично“. Нещо, което е неосъществимо в САЩ.

Много пъти едно пътуване пеша се оказва много по-кратко от това с кола в големите градове, където има задръствания. Същото  важи за места с добра мрежа на обществения транспорт. Това е и  замисълът на Google Maps, откъдето ще започнат да предлагат точно под препоръчания автомобилен маршрут опция „също така помислете дали да вземете влак, по-бързо е“. Нека си припомним, че приложението винаги ни е давало тази информация, но тя се  появявал на горните бутони при натискането им, а не само под очакваното време за маршрут с кола.
 
 
Google maps


Новата опция ще бъде достъпна през следващите седмици в повече от 15 града по света, включително Мадрид, Амстердам, Барселона, Лондон, Монреал, Париж, Рим, Брюксел, Берлин и Сидни. Но не и в САЩ. Причината е, че общественият транспорт не е достъпен за повечето американци - той е съсредоточен в 10 мегаполиса, а останалите пътуванията се извършват предимно с личен автомобил.

Друга новост, която Google Maps ще предложи, е разширяването на информацията за влакови маршрути на дълги разстояния в 38 държави и автобусни маршрути на дълги разстояния в 15. Също така и възможността да се консултира с Google Flights за прогнозните емисии на почти всички полети в „Резултати от търсенето”.
 
 

0 от 500
  • #6
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    няма нищо по хубаво от развит обществен транспорт това е критерия за цивилизованост на една държава личния транспорт е олицитворение на егото вижте ме имам повече пари от вас следващата стъпка е подменяй на всеки пет-десет години и колелото на автоиндустрията се завъртя домакинства с по три четири автомобила това е извън нормалността
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    До 4 ( преди 1 седмица )
    Глупости. Аз съм обиколил цяла Европа. Няма никакъв обществен транспорт в там западна Европа. Повечето хора се придвижват с лични автомобили. В някой държави където условията са подходящи карат и доста велосипеди. Развит градски транспорт има само в столиците и в някой по големи градове. Вървете в провинцията да видите колко градски транспорт има. Без кола не може да свършиш абсолютно никаква работа. Както между другото вече стана и в България. Без кола все едно не съществуваш.
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Ламарин Тенекеджиев ( преди 1 седмица )
    До 3 (три). Не е необходимо да демонстрираш невежеството си. В цяла Европа и най вече в ЗАПАДНА, а също така и в развитите (читави) страни в Азия, обществения транспорт е много развит.
  • #3
    3 rate up comment 13 rate down comment
    До 2 ( преди 1 седмица )
    Недоразумението наречено "обществен транспорт" имаше и все още има само в бившите соц страни. В останалите държави има само метро в най големите градове. Всичко останало се придвижва с лични превозни средства. Дори и в Китай вече масово хората се придвижват с лични автомобили. Китай вече е най големият пазар на автомобили. Повече китайци имат повече автомобили по пътищата от САЩ и ЕС взети заедно.
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 1 седмица )
    То САЩ не подкрепят "зелени" инициативи. :) За какво им е обществен транспорт?!
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    ".. ще бъде достъпна през следващите седмици в повече от 15 града... Но не и в САЩ.Причината е, че общественият транспорт не е достъпен за повечето американци - той е съсредоточен в 10 мегаполиса, а останалите пътуванията се извършват предимно с личен автомобил" И това ако не е лицемерно... незнам