IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо сляпото доверие в Google Maps не е добра идея

Четирима души едва не се удавиха, след като навигацията ги вкара в река

Сляпото доверие на софтуера за навигация в автомобила никога не е добра идея, тъй като тези приложения могат лесно да изпратят шофьора в средата на нищото заради малка грешка в алгоритъма за създаване на маршрут или картографските данни.


навигация


Някои шофьори обаче научават това по трудния начин, като точно такъв е случая с индиец, който едва не загуби както своя живот, така и на тримата си спътници. Те пътували между два града в щата Керала, като разчитали на Google Maps за намиране на най-добрия маршрут. В крайна сметка, докато следвали инструкциите на навигацията, автомобилът се озовал в местна ръка.

Заради силното течения колата започнала бързо да потъва. За късмет на возещите се в нея, виковете им били чути от местни жители, които се притекли на помощ и ги измъкнали от автомобила с помощта на въжета. Един от пътниците в колата е тримесечно момиченце, което също се отървало невредимо.


навигация река


Снимка, публикувана от местните медии, показва как колата потъва, като очевидци твърдят, че тя е била отнесена на около 300 метра от мястото, където е паднала в реката. Това е затруднило спасителната операция, която все пак е завършило успешно.

Според мнозина, именно Google Maps е виновен за случаи като този, но това не е точно така. Шофьорът отговаря за всичко, което се случва на пътя и затова никой не трябва да приема за даденост това, което навигационните приложения показват. И ако предложенията от системата маршрут не изглежда безопасен, по-добре не го следвате, особено когато преминавате през непознати места.


0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До #5 ( преди 1 година )
    "...срещу прогреса на свободния свят" казваш? Да ти кажа честно, не съм вярвал, че ще достигна нирваната да живея сред толкова прогресивни успешни хората, които сляпо вярват на всичко от телевизията, всичко предложено от Гугъл, сред толкова "свободни и прогресивни"политици, които да определят кога да се пускат климатици, кога да се къпем, какви коли да караме и как да спестяваме и харчим собствените си пари. Т.нар. най-свободна държава в света е с най много затворници на глава от населението.
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Врели некипели ( преди 1 година )
    Този сай редовно ме изненадва с безумията които се пишат. Не знам защо ми излиза в discover на google, но мога да заключа, че това е един четирихилядник в който ще намерите всякакви хвалби за великите съветски автомобили и всякакви врели некипели срещу прогреса в свободния свят.
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Фантом ( преди 1 година )
    Е как вяма да види пред себе си реката кьорав ли е или тоя дето пише статията нещо мн фантазира
  • #3
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Зограф Граматиков ( преди 1 година )
    Автомобила се ОЗОВАЛ в местна рЪка :)Един от пътниците бил момиченце....Все едно го е писал някой от "Столипиново" :)
  • #2
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Propov ( преди 1 година )
    Гугъл мапс е една дебела измама. Да, и аз го ползвам редовно. удобен е защото знае всичко и най вече изписването на адрес дори да е грешно програмата те коригира и. За градска непозната среда е супер. Обаче почна да измисля все едни удължени маршрути. Сякащ Гуьгъл играят с бензиностанциите - все те тика на най дългия маршрут. И преди май можеше да избираш - къс, бърз и лесен маршрут, сега вече не. Винаги ама винаги при възможни да речем 70км той ме тика все по обиколни и стават поне 20% повече
  • #1
    19 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Петърчо и ти не вярвай сляпо на Google translate , защото и там граматиката е нулева , също ,като при теб :"Това е затруднило спасителната операция, която все пак е завършило успешно.", " И ако предложенията от системата маршрут не изглежда безопасен, по-добре не го следвате..."!