IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

57.7% от домакинствата в България имат автомобил

7,3 процента признават, че нямат пари да си купят и поддържат кола

57.7% от домакинствата в България имат автомобил, показва изследване на НСИ. 7.3% притежават две и повече коли.
 
 


Интересно е, че абсолютно същият процент – 7,3, са заявили, че нямат достатъчно пари, за да си купят и поддържат автомобил, което е притеснително. 34.9% от наблюдаваните домакинства са заявили, че нямат необходимост от лека кола. Ок!

Гаражи имат 20.3% от домакинствата в страната. Средният процент за градовете е 16.5%, докато в селата логично скача до 31.8%.
 

Паркиране в гаражи


Други интересни факти извън автомобилния свят:

-    През 2023 г. в собствено жилище живеят 87.9% от домакинствата, а 7.8% ползват жилище, без да плащат наем. В жилища под наем живеят 4.3% от наблюдаваните домакинства - 3.7% на свободен и 0.6% на общински. Второ жилище притежават 8.8% от домакинствата.В жилища, построени преди 1990 г., живеят 90.5% от домакинствата.

-    Тоалетна вътре в жилището имат 87.4% от домакинствата в селата и 99.2% в градовете.

-    От предметите за дълготрайна употреба най-разпространен е телевизорът - притежават го 99.3% от домакинствата, а 37.9% имат по два и повече телевизора. На второ място е хладилната техника - 99.2% от домакинствата в страната (99.5% в градовете и 98.3% в селата) имат хладилник и/или фризер.

-    Автоматична перална машина притежават 97.3% от домакинствата, 1.7% не могат да си позволят този уред по финансови причини, а 1.1% смятат, че нямат необходимост.

-    Без телефон (стационарен или мобилен) са 1.0% от домакинствата. Завиждаме им!

-    С компютри разполагат 54.8% от домакинствата (62.3% в градовете и 32.3% в селата), а 41.3% преценяват, че нямат необходимост от компютър в дома.

-    Наличие на интернет връзка в жилището имат 75.3% от домакинствата в страната
 
 

 

0 от 500
  • #22
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Подсказвам. Основната грешка която допускат всички антъматематици когато ги лъжат и вярват на статистики. Никога не питат процент ОТ КАКВО. Казах ви че ви лъжат в статистиката и че дори когато ви кажат предварително че ще ви излъжат както Ви лъгах половин година, не можахте да хванете грешката. Да видим сега групово всички 50-100 Ника анти електрици с толкова много подсказване дали ще разберете 30% ли са или 10 И ЗАЩО?
  • #21
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 3 седмици )
    Четете коментарите на адреналинката електричка и се веселете.
  • #20
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Мда ( преди 3 седмици )
    Тесльо освен бизнеса с евтините зарядни станции на всеки ъгъл, ще развива и бизнес с гаражи. Ще отдава под наем на софиянци, празните гаражи по провинцията - свършваш работа, караш си колата в гараж в Пещера, с готова инсталирана зарядна, хващаш автобуса до София, прибираш се към 00,30, в 4,30 хващаш автобуса София-Пещера, колата ти готова заредена. Всичко е математически точно, на всяка кола гараж и зарядно. Е малко е неудобно, но света се развива, върви напред, прогреса иска жертви.
  • #19
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Митичкееее ( преди 3 седмици )
    И как точно двата празни гаража на комшийката ти, без кола решават проблема на тия в София с коли но нямат ни гараж ни парко място! Никак! Сама си признаваш колко е изкривена статистиката с гаражите, но сметки правиш по нея. Голяма си математика-електрика-***
  • #18
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Тъй че сметките на колегата пак са някакви научно-фантастични романи. Още повече, че е доста ограничен кръгът от хора, които имат желание да дадат сто бона за електрическа кола вместо за нещо с пуси магнет.
  • #17
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Те сметките хубави, ама къде са тези гаражи е по-интересният въпрос. Ако се направи такова проучване за София и големите градове и то в кварталите с високо строителство, най-вероятно ще се окаже, че гаражите са 3%. От тях вероятно повече от половината са подземни паркоместа, на които не може да се изкара партида за зареждачка. Да не говорим, че масово гаражите са с 1 кВт мощност. Не е проблем да се вдигне до 3, но за 7 ще трябва да се сменят кабели. За 11 въобще и дума не може да става.
  • #16
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До 7 ( преди 3 седмици )
    ти не ми смятай аз колко километра минавам и колко коли могат да се заредят в гаража ми! Сметнал ли си колко зареждат гаража на жена ти докато драскаш денонощно тук? Твърдиш, че над 30% от притежателите на автомобили имат гаражи, което пълна лъжа!Още повече че тези 30% не са разпределени пропорционално! И това го твърдиш на база някаква изсмукана от пръстите статистика и го наричаш математика! Математиката е точна наука ако не знаеш!
  • #15
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До 5 ( преди 3 седмици )
    Е на село колко къщи да видиш от твоята сайванта ? А колко крави и кози видя тази сутрин като ги изкарваха на паша? По селата празни гаражи бол! Това как решава проблема в големите градове с липсата на гаражи и че хората си паркират колите през две преки от адреса си? Колко процента от тях ще си зарежда бъдещите електрички с домашен ток на нощна тарифа от фотоволтаици?
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 седмици )
    МитичкЕ математичке,пропуснал си много материал в училище.Питай Грета, тя по ги разбира.
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    До 7 - Ако имаш инсталирана систмка, моооже и да се пробваш да зареждаш. Ама ако си на пръви етаж и да опънеш жицата ... рисково си е, особено в по-голям град. В Дания взеха да бичат и глоби, защото пречиш на движението по бордюра :(