IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford патентова система против кражба на колелата

Технологията работи със сензорите за налягане в гумите

Кражбата на автомобилни части е основен проблем в големите градове по света и автомобилните производители се стремят да противодействат по всевъзможни начини. Според Ford Authority - уебсайт, фокусиран върху новините на Ford, американската компания е подала патент за нова, високотехнологична система за предотвратяване на кражби на колела.


гуми


Патентът е подаден през октомври 2022 г., като описва система със сензори - както вътре в автомобила, така и във всяка гума. Тези сензори работят заедно като „екип по сигурността“, следейки за нещо подозрително, което може да означава, че някой се опитва да открадне колелата на автомобила.

Ако системата засече евентуална кражба, тя реагира незабавно, като задейства алармата на колата и фаровете, за да престъпника. Едновременно с това активира в камерите на колата и изпраща сигнал направо до телефона на собственика или до полицията. Системата се основава на съществуващата технология за следене на налягането в гумите, която повечето нови автомобили вече имат. Използвайки тези сензори и добавяйки някои нови функции, Ford има за цел да създаде реално решение за спиране на кражбата на колела.


Ford патент


Тази нова система за предотвратяване на кражби на колела идва в момент, когато кражбите на автомобилни части нарастват. За изминалата година е регистриран рекорд на такива престъпления, като крадците се насочват основно към все повече се ценни части като джанти, катализатори и фарове.

Патентът на Ford за система за откриване на кражба на колела е отличен пример за това как технологиите могат да променят играта в борбата с престъпността. Този вид иновация е точно това, от което автомобилната индустрия се нуждае, за да осигури безопасността на водачите и техните автомобили.


0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Споко - с флекса ще я отрежат тогава. Само да не ми вкарат и на губите накрая "криптиран чип", че та изерия прелива всякакви граници вече.