IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Специално устройство ще спира кражбите на катализатори

Insta Etch използва високотемпературна боя за поставяне на VIN номер (ВИДЕО)

Полицейското управление на Лос Анджелис показа как ще противодейства за вълната от кражба на катализатори в САЩ. За целта ще бъде използвано ново устройство, което ще помогне за проследяването на откраднати части. То се нарича Insta Etch и позволява да се нанесе VIN номер върху метален предмет.


катализатор


Въпреки че всъщност не предотвратява кражбата на катализатора, то използва високотемпературна боя за пръскане, за да гравира поредица от числа. Този номер може по-късно да се използва за идентифициране на законния собственик на частта, ако тя бъде открита след кражба.

Insta Etch струва на полицията в Лос Анджелис около 8000 долара и е закупено с безвъзмездни средства, съобщава abc7.com. Въпреки че собствениците и полицията могат да гравират идентификационните номера върху своите катализатори на ръка, тази машина го прави по-бързо и е свързана с Bluetooth.


катализатор


За да предотврати кражбата на ценните детайли, полицията в Лос Анджелис също показа шаблон на плакат, който гласи „Маркиран от полицията на Лос Анджелис“. Този знак също има за цел да обезсърчи крадците.

„Ние използваме този шаблон за плакат на LAPD с високотемпературна боя и прилагаме не само гравирането на VIN, но добавяме предупреждение на LAPD към потенциалните крадци, които се вмъкват под тези автомобили, за да се опитат да откраднат катализатора“, коментира капитан Гали Уолтърс от полицията на Лос Анджелис.



Предстои да бъдат организирани специални събития, на които собствениците на превозни средства да могат да ги закарат да поставяне на VIN номер, като процедурата е безплатна.

Статистиката показва, че само през първите 5 седмици на 2023 г. кражбите на катализатори са се увеличили с 406 случая в сравнение със същия период на миналата година. Причината е поскъпването на ценните метали в тези детайли, което помага те да бъдат продадени на висока цена.


0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    #3 - има специални поицейски звена в САЩ, които са само за части втора употреба. Ходят по морги и тн, когато засекат крадена част му разказват играта на търговеца.
  • #3
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Смешници ( преди 10 месеца )
    И като го тръкнат крадците с флекса, ще го прочетат надписа местните милиционери, ама някой друг път!
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Значи копането на ценни метали за катализатори е еко а копането на тези ценни метали за батерии не било екологично.
  • #1
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    За какво му е на някой катализатор като на ел колите такива не им трябват