IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сигурни ли сте, че помпате правилно гумите си?

Експертите обясниха защо манометрите на всеки компресор лъжат

При тестване на компресори за помпане на гуми е напълно възможно да се установи, че показанията на вградените електронни манометри се различават от данните, получени от контролните устройства. Експерти проведоха точно такива тестове и установиха, че във всички случаи гумите не са недостатъчно напомпани. Как е възможно това?

Причина за различните показания

Първото нещо, върху което пада подозрението, са стандартните манометри - те показват неточно налягане. За да се провери тази версия, стандартен манометър и компресор се свързват към напомпаното колело чрез специален сплитер.


помпане на гуми

1 - колело; 2 - клапан; 3 - стандартен манометър; 4 - тестван компресор с вграден манометър.


Оказа се, че всички стандартни манометри показват неправилно налягане. Ако референтният манометър показва налягане от 2,0 бара, тогава налягането на вграденото в компресора устройство не е достигнало 1,8 бара. Подобен резултат е получен и когато стандартен манометър е директно свързан към напомпаното колело.

Причината за различното налягане се крие във винтила. В него има канал, през който преминава въздух, направен под формата на гърло на бутилка. След изключване на компресора се получава изравняване на налягането. Само след това може да се прецени грешката на вградения в компресора манометър.


помпане на гуми


Същността на проблема се открива след отстраняване на вентила от колелото и свързването му към маркуча на компресора. Може да се предположи, че при такава схема на свързване, след включване на компресора, налягането на манометъра ще покаже нула. В крайна сметка не се създава съпротивление за преминаването на въздуха. Манометърът обаче показваше налягане от 0,4 бара! За по-достоверни данни експеримента са използвани вентили от различни марки. Във всеки случай свръхналягането е 0,4-0,6 бара.

Разликата в налягането е в пряка зависимост от движението на вентила, когато дюзата на маркуча на компресора го натиска. Често изглежда, че всеки път, когато свържете вентил на колело, приставката на маркуча не пасва напълно върху него. Обаче не е така. Ако вентилът се остави без натискане изобщо, тогава той все още ще се отвори, но това ще изисква въздушно налягане от около 5 бара. И автомобилен компресор едва ли ще се справи с такава задача.


помпане на гуми


Подобна „грешка“ може да бъде елиминирана, когато се започне подаване на въздух към спукана гума. Веднага щом компресорът се включи, неговият манометър показва налягане от около 0,4 бара. Това се дължи на тясното напречно сечение на въздушния канал във вентила. Този индикатор ще бъде максимален при напълно празно колело. Но защо тази цифра намалява, докато помпате?

Факт е, че в началото на помпане на празно колело въздухът се подава с максимална скорост. В този случай въздухът ще изпитва съпротивление и когато гумата е напомпана, натоварването на компресора ще се увеличи. Съпротивлението във вентила също ще намалее и въздушният поток ще намалее. Поради тази причина, докато колелото се пълни с въздух, показанията на манометъра на компресора ще стават все по-точни. При максимално въздушно налягане, генерирано от компресора, обратното налягане се намалява до минимум. В този случай грешката в измерването на налягането на въздуха изчезва.


помпане на гуми

Накрайниците на компресора имат различен дизайн. Колкото по-голямо е напречното сечение, толкова по-добре за преминаване на въздуха.

Накрайникът на маркуча може също да осигури съпротивление на въздуха. Накрайникът на „кранчето“ се счита за най-„просторен“ за въздух. Накрайниците с тесен проход създават устойчивост до 0,15 бара. Има значение и какъв натиск оказва самият накрайник върху вентила. Когато той не е напълно отворен, съпротивлението на движението на въздуха се увеличава. Следователно, трябва да се опитате да свържете правилно върха на маркуча на компресора към вентила на колелото.


помпане на гуми

1 - уплътнителна втулка; 2 - уплътнение; 3 - втулка с резба; 4 — тръба на вентила; 5 — корпус на вентила; 6 - корпус на клапана; 8 — чаша на клапана. Старите вентилите (а) и новите (б) са напълно взаимозаменяеми и имат приблизително еднакво въздушно съпротивление.

Трябва да се знае, че всички вентили имат еднакъв дизайн и принцип на работа. Това е така нареченият „клапан на Шрадер“. Именно тези клапани създават основното съпротивление на движението на въздуха. С такива вентили нито един манометър няма да покаже точно налягане.

Правилно помпане на колелата

За да напомпате гумата до 2,0 бара, по-добре е да изчакате, докато манометърът покаже 2,2 бара. Обърнете внимание, че вентилите с различни конструкции ще имат различно обратно налягане. Дори при една и съща кола обратното налягане ще бъде различно при различните гуми. Тези заключения се потвърждават от изследване на електронни манометри. Това са тези, които трябва да се закупят в допълнение към манометрите, вградени в компресора.


помпане на гуми


Затова, ако искате да напомпате гумата до нормално, напомпайте я с 0,2-0,3 бара повече. След това измерете налягането в колелото с електронен манометър и, ако е необходимо, обезвъздушете до необходимото ниво.

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Nev ( преди 1 седмица )
    С други думи, ако искаме да измерим точно налягането в гумата, ни трябва манометър който се свързва директно към вентила и ни показва реалната стойност.
  • #9
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Nev ( преди 1 седмица )
    Казано на по-*** език, докато се помпи гумата въздуха тече, и тъй като вентилът има пружина (той е невъзвратен клапан) въздушния поток преминаващ през него се дроселира, т.е има загуби в налягането за да преодолее въздуха съпротивлението на вентила и да влезе в гумата. Или манометъра на компресора ще показва малко по-високо налягане по-време на помпане, от колкото реално има в гумата.
  • #8
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Голям научен трактат. Нищо не разбрах!
  • #7
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Поредната писаница от която нищо, абсолютно нищо не се разбира. Ако е вярно това което се твърди ми кажете как така сензорите в гумите на колата отчитат правилно налягане и не ми светва лампата на таблото. Как става тоя номер? Истината е да синпомпите гумите с 1-2 десети повече от необходимото. Докато махате маркуча от винтила излиза малко въздух около 1 десета и така нещата са наред. А ако искате точно налягане си вземете малко ел.компресорче. Моето е Макита. Отчита много точно налягането.
  • #6
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Митко ( преди 1 седмица )
    Аз си помпя. гумите не ги помпам и разни други измислици дето да изглеждаме по модерни или не знам защо може би от неграмотност
  • #5
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Онзи ( преди 1 седмица )
    Навремето как карахме, като проверка правехме с ритане на гумата?
  • #4
    17 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    То било цяла наука да си напомпиш гумите!
  • #3
    2 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    От опит,на гумаджииница и с азот само.
  • #2
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Тъпанар ( преди 1 седмица )
    Научете се да пишете, на първо четене! Пише се вЕнтил!!
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Винаги се помпи с аванс отгоре както е написано в статията, на бензиностанция не са читави манометрите, затова е добре да не се разчита само на тя, по-новите коли си имат система за следене на налягането и не е нужно човек да се занимава.