IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla спира доставките на Cybertruck и уволнява 14 000 служители

Причината - ниски продажби заради глобален спад на световния пазар на електромобили

Американския производител на електромобили Tesla спира доставките на пикапи Cybertruck за няколко седмици. Освен това компанията обяви 10-процентно съкращаване на персонала. На първо място ще бъдат уволнени тези, чиито длъжности и функционални отговорности се дублират. Причината за мерките са слабите резултати през първото тримесечие и общият и спад в продажбите на електрически превозни средства на световния пазар, съобщава CarBuzz.


Tesla Cybertruck


Според информациите част от клиентите, които очакват доставките на закупен от тях Cybertruck, вече са уведомени за забавянето, но причини за него не са били обявени. Източник на изданието, работещ за Tesla, твърди, че проблемът е в педала на газта или по-скоро в неговото приплъзване. Доставките ще бъдат възобновени веднага след отстраняване на проблема, но все още няма конкретни срокове.

В същото време Tesla намалява производствените смени в своята гигафабрика в Тексас, като това става въпреки многото поръчки. Освен това се очаква съкращаване глобалния персонал на компанията с „повече от 10 процента“. Според изданието Electrek става дума за поне 14 000 служители. Във вътрешните комуникации ръководството е заявило, че иска да елиминира дублирането на роли и работни функции, възникнало заради бързия растеж през последните години.

Неофициално тези стъпки се свързват с лош тримесечен отчет и спад в продажбите. През януари-март тази година Tesla е доставила на клиенти 386 810 автомобила, което е не само по-ниско от прогнозите на анализаторите (450 000 единици), но и със 100 000 по-малко, отколкото през първото тримесечие на 2023 г. Основният спад изглежда е настъпил в Китай.


0 от 500
  • #10
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 4 седмици )
    Цената на електроенергията също щеше да върви надолу по твоите твърдения.Точно обратното, цената се повиши.Юли месец 2024г. следва поредното увеличение на цената на електроенергията.
  • #9
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 4 седмици )
    Къде си казвал това ли?Ти помниш колкото един май мун.По скоро колкото един шаран,само 8 секунди.Цитирал съм те многократно,има архив.Поздрави на Грета.
  • #8
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 4 седмици )
    Адреналинката електричка имал собствено мнение?Като ръста на Тесла ще бъде като геометрична прогресия,с ръст от 50 % всяка година.Като ръст 5г.х20% = 100%.Като стомана се прави от желязна руда с високо съдържание на въглерод.
  • #7
    1 rate up comment 6 rate down comment
    До 4 ( преди 4 седмици )
    Това не е нито първата нито ще е последната чистка на Тесла. Миналата година по това време имаше подобна. Доколкото си спомням пак уволниха 10%, Но въпреки това служителите намаляха само с 5%, защото назначиха други, които ще са по-полезни. Когато заговори за софтуер, веднага се сетих, че в световен мащаб най-много уволнение има на софтуерни специалисти, които биват заменяни от изкуствен интелект. Тесла развива свой изкуствен интелект и е вероятно в случая с уволненията да е подобен.
  • #6
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Гостенино ( преди 4 седмици )
    Ето че аз си имам мнение, макар и грешно и мога да го потвърдя колкото пъти ме попиташ, за разлика от тебе който нито имаш капацитета да си съставиш собствено мнение, нито пък имаш топки да застанеш зад някоя чуждо и просто да кажеш някакво мнение.. безгръбначно без мнение си ти! Като Виден психопат се гънеш спрямо обстоятелствата и те е страх да имаш позиция, но за сметка на това много държиш да се излагаш, като нападаш без никакви аргументи мненията на останалите.
  • #5
    1 rate up comment 8 rate down comment
    Гостенино ( преди 4 седмици )
    Продължаваш с психопатията въпреки че за 157 път те моля да цитираш кога съм казвал такова нещо? Хайде запиши си че прогнозирам и второто тримесечие да има спад. Във втория коментар съм обяснил защо. След това ще компенсират в края на годината като направят обновяването на модел У. За 1763-ти път ти повтарям прогнозата си, че тази година въпреки спадовете, Tesla ще продаде повече бройки отколкото през 2023 година, както и в световен мащаб ще се продадат повече електромобили отколкото миналата
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    До колкото знам в Тесла по принцип персонала е доста орязан и за да е "stream line"-нат процеса. Съответно често се получава да правят извънредни часове. Пък сега това ще стане стандартна практика. Мъск беше казал че едва ли не за да направят премиерата на следващият модел хората ще трябва да спят в офисите си. Та само това орязване да не се отрази на софтуера. А Тесла без перфектен софтуер може да стане трудно използваема.
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 4 седмици )
    Бива ли така,пак лоши новини.Ръста на производството на Тесла обявен от адреналинката електричка за първото тримесечие,се оказа спад.Развалихте медения месец на Теслю Тунберг с Грета.
  • #2
    2 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    "Основният спад изглежда е настъпил в Китай." Напълно нормално. Китайската фабрика задоволяваше Европейския пазар, а той вече се задоволява от завода в Берлин. Това в съчетание с изместването на продажбите в края на миналата година, защото всички знаеха че субсидиите спират в началото на 2024. Съчетание с глобалното увеличение на лихвите. Съчетание с намаляващите цени на електромобилите и изчакването от страна на клиентите. Както и изчакването на новия модел Y - джунипър очакван след месеци.
  • #1
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    "Причината за мерките са слабите резултати през първото тримесечие и общият и СПАД В ПРОДАЖБИТЕ на електрически превозни средства на световния пазар,.... В същото време Tesla намалява производствените смени в своята гигафабрика в Тексас, като това става ВЪПРЕКИ МНОГОТО ПОРЪЧКИ." Както винаги логиката е Желязна, признал съм ви! Поредният спад на продажбите, при който поръчките се увеличават! Напълно логично звучи!