IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как ще се променят флагманите на Mercedes?

Новият EQS ще се отърве от дизайна на риба и от сензорните бутони

Mercedes-Benz вече работи върху ново поколения на S-Class, като се отказа от варианта, при който електрическият EQS заменя конвенционалния модел. Така двата флагмана на марката ще продължат да съществуват едновременно за дълги години напред, но ще получат редица промени, съобщава Car and Driver.


Mercedes-Benz EQS


По-сериозните от тях тях ще засегнат EQS, тъй като в компанията са наясно, че са отишли твърде далеч с експериментите при първото поколение. Неговият дизайн се оказа твърде екстремен за традиционните клиенти на марката, а любителите на иновациите също не го приеха добре.

Това е причината, поради която EQS се продава много по-зле от очакванията на пазарните анализатори на Mercedes-Benz. В САЩ, например, през миналата година са продадени 6688 бройки, което е с 11% по-малко от продажбите през 2022 г. (данни от производителя). В Европа продажбите на EQS миналата година са спаднали с 46% до 3708 единици ( по данни от JATO Dynamics).


Mercedes-Benz EQS


Роля за това играе и глобалното забавяне на търсенето на електрически превозни средства оказа влияние, но при Mercedes-Benz EQS това далеч не е единственият проблем. Моделът е критикуван за ексцентричния си дизайн във формата на риба и зарази неудобната ергономия (при този модел дебютира с гигантският дисплей MBUX Hyperscreen). Освен това, цената му на вторичния пазар пада главоломно и той може да бъде продаден само на огромна загуба.

Спадът на пазара на електрически превозни средства вече се отрази на официалните планове на Mercedes-Benz, което ще засегне и водещите модели. По-рано се предполагаше, че през 2028 г. сегашните EQS и S-Class ще бъдат заменени от един нов изцяло електрически флагман. Сега обаче е взето ново решение, което предвижда двата модела за се развиват паралелно.


Mercedes-Benz EQS


Това означава, че второто поколение EQS ще дебютира през 2028 г., а настоящата S-Class (заводски индекс W/V/Z223) ще продължи да се произвежда до 2032 г. включително, като преди тази дата се очакват две актуализации – през 2026 г. и 2029 г.

Настоящият Mercedes-Benz EQS (поколение V297) ще претърпи фейслифт тази година и ще получи батерия с по-голям капацитет - 118 kWh (в момента 108 kWh). През следващата година EQS ще премине от 400-волтова на 800-волтова електрическа архитектура и ще получи електрически двигатели собствено производство на Mercedes-Benz вместо сегашните от Valeo. В комбинация с по-голяма батерия новите електромотори ще увеличат пробега.


Mercedes-Benz EQS


При предстоящия фейслифт Mercedes-Benz ще върне на сегашните EQS и S-Class някои от загубените преди това физически бутони в кабината, за да може двата модела да отговарят на новите изисквания за безопасност, които предстои да бъдат въведени от Euro NCAP.

Следващото поколение EQS със заводски индекс V580 ще се базира на модулната платформа MB.EA, чийто първи носител ще бъде електрическият кросоувър Mercedes-Benz GLC (той ще излезе през 2026 г.). Новият EQS ще има много по-традиционни пропорции в класически стил на марката, което звучи интересно, но до 2028 г. ситуацията може отново да се промени.


0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Мерцедес ( преди 3 седмици )
    Е време да се научат ,че ако искаш да продадеш премиум кола,при това доста скъпа,трябва дизайна да е не само консервативен ,но и ексклузивен.При Мерцедес за съжаление от няколко поколения в луксозния клас липсва ексклузивност в дизайна,точно това ги закопава в продажбите .ЕQS е най-безличния модел,който някога са пускали.Нека вземат пример от китайците ,те вече правят страхотен дизайн,а колите им са два и половина пъти по-евтини
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Генко Шикеров ( преди 3 седмици )
    Продажбите са слаби ,защото колата като екстериорен дизайн е просто трагична,непоправимо скучна ,няма абсолютно никаква идентичност с философията на Мерцедес,развивана над 100 години.EQS е също толкова голяма грешка,както и Maybach 57 и 62 през 2002 година .Не е въпроса в това ,че е електрическа колата,или поне не това само определя лошите продажби.Трябва да си *** немски пенсионер за да харесаш това недоразумение на дизайна.
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    "През следващата година EQS ще премине от 400-волтова на 800-волтова електрическа архитектура" То пък биваше да оставят флагмана си на 400 волта архитектура! Това вече е отживелица и ще остане за по бюджетни модели, които не се нуждаят от (прекалено) бързо зареждане. 800 v архитектура ще доближи изживяването за зареждане до зареждането на бензин - за 5-10 минути. Тогава при наличие на повече бързи зарядни отколкото са бензиностанциите сега, реален пробег от 400-500 км няма да е проблем.
  • #1
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Проба грешка ( преди 4 седмици )
    Още като го видях за първи път си казах че това не е mercedes (никаква прилика) и очевидно не съм бил сам. Важното е че се учат от грешките и имат топки да дадат крачка назад.