IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Русия сглобява Citroen с части от Китай, Stellantis не знае

Компанията майка обяви загуба от близо 150 милиона евро заради оттеглянето

Две години след като Stellantis официално се оттегли от Русия със старта на войната, в страната на Путин мистериозно започна производството на кросоувъри Citroen C5 Aircross. Монтажът стартира в завод край Калуга, на около 190 км. от Москва, който не работеше повече от година и половина. Преди това там се правеха няколко модела на Peugeot, Mitsubishi, Citroen и Opel. Сега френските кросоувъри C5 Aircross се сглобяват от компоненти, доставяни от Китай, хвалят се руски медии.

 
Ситроен, Русия


На презентацията, посветена на старта на производството, представители на завода споделиха подробности за модела: под капака на C5 Aircross има бензинов двигател с мощност 175 конски сили, който е съчетан с осемстепенна автоматична скоростна кутия. Те обявиха и цената: 4 299 000 рубли, което е около 43 000 евро.

Citroen C5 Aircross ще се продава в Русия в пакета Feel: списъкът с основно оборудване включва шест въздушни възглавници, круиз контрол с ограничители на скоростта, двузонов климатроник, отопляеми предни седалки, система за видимост във всички страни и електрическа задна врата. Този кросоувър има 10-инчов екран на мултимедийната система и 12,3-инчов цифров инструментален панел. Джантите са 18 цола.

Руснаците отбелязват и системата Magic Wash: шайбите са вградени в перата на чистачките, така че течността се подава по целия радиус. В допълнение към всичко по-горе -  предните седалки имат разширена функция за масаж. Кросоувърът няма стандартна видеокамера, но в огледалото за обратно виждане има вграден USB конектор за свързването му. 

Декларираният разход на гориво в смесен режим е 6,96 литра на 100 километра, а максималната скорост е 200 километра в час. Автопроизводителят обещава гаранция от три години или 100 хиляди километра.
 
 

Ситроен, Русия


От пролетта на 2022 г. обектът не работи, а в края на 2023 г. е прехвърлен на Automotive Technologies. Това е руска независима компания, която се занимава с доставка и дистрибуция на едро на автомобили и резервни части.

Всъщност, инфорация за заобикаляне на Stellantis в Калуга дадоха анонимни източници от митниците още преди месец. През декември миналата година Automotive Technologies внесла най-малко 42 автомобилни комплекта за сглобяване на модела Citroёn C5 Aircross. Произведени в Китай, комплектите са дело на Dongfeng Motor Group. Така че вероятно производството всъщност е стартирало доста по-рано от официално обявеното. Или по-точно сглобяването.
 
 

Ситроен Русия


Не е ясно дали комплектите от Китай съдържат части, които попадат в обхвата на западните санкции срещу Русия, по които Пекин не е страна. Според източниците на “Ройтерс“ - в Stellantis  едва ли са знаели за далаверата. Но констатациите подчертават липсата на контрол на западни компании като Ikea или Carlsberg, които те имат след оттеглянето от Русия заради нахлуването в Украйна през февруари 2024 година.

На запитване на „Ройтерс“ от Stellantis заявиха:  към 31 декември 2023 г. са стигнали до извода., че компанията е „загубила контрол над своите предприятия в Русия“. Минусът е 144 милиона евро. Включително загуба от 87 милиона евро в брой и парични еквиваленти.

Китайската държавна Dongfeng, Министерството на промишлеността и търговията на Русия, както и Automotive Technologies не отговориха на изпратените по имейл искания за коментар от страна на агенцията.
 

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Stelantiss не знае, но вие знаете! Или ония са ***, или вие сте мега пъднали!
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Вин ( преди 4 седмици )
    Страната на белитецигани няма проблеми с международни договори, конвенции на ООН за военните престъпления, правата на човека, които сама е съставяла и подписвала, камо ли някакви търговски, патентни, авторски правила и права! Парий на света!
  • #5
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    С тези 175 коня ми мирише на стария Митсубиши 2.4 двигател дето слагаха на С кросър-а. Интересно тогава кое обуславя цената? Завода е получен на готово. Частите са евтини китайски. Двигателя стар и опростен. Нямат изискванията за безопасност на Европа, нямат и еко глобите.
  • #4
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Ехеее 43к евро. Тук за тези пари взимаш плъгин 225 коня. На това му се вика скъпи приятели.
  • #3
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Леле мале ( преди 4 седмици )
    Той сега мосю Макрон, като прати френската "армия", тя ще нападне с развети байраци с цветовете на дъгата точно тоя завод в Калуга!Бедна им е фантазията на рашките какви изтезания ги чакат от "мъжествените" франсета за нарушаване на авторските им права!
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Съмнявам се...
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Стелантис ( преди 4 седмици )
    "не знае".