IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шок: Dacia изпревари Renault по продажби

Вижте кои са най-популярните марки в Европа - и защо България е пазарът с най-голям ръст

Пазарът на нови автомобили в Европа е пораснал с 10.9% за първите два месеца на тази година и достига 2.01 милиона продадени бройки. България е пазарът с най-голям ръст на континента - +58.1% спрямо януари-февруари 2023, показват данните на браншовата организация АСЕА. Следващите по растеж са Кипър (+32%) и Хърватия (+25%).
  
     
Продажби в Европа, януари - февруари 2024
Разпределение на европейските продажби според типа задвижване. На електромобилите (BEV) и плъг-ин хибридите (PHEV) се пада под една пета от пазара. Обикновените хибриди без външно зареждане (HEV) изпреварват по дял дизела
 
  
Българският пазар си остава скромен на фона на повечето в Европа, но вече не е сред най-малките - със 7169 регистрирани автомобила тази година, изпреварваме не само джуджетата Малта и Кипър, но и Естония, Латвия и Литва. Ако темпото на растеж се запази, още след края на март можем да бием по регистрации също Словения и Люксембург. Разбира се, всички тези държави са с доста по-малко население от България, но това не им пречеше досега да имат по-големи пазари на нови автомобили.

В същото време България е един от малкото пазари в ЕС, където интересът към електромобилите намалява - със 7% под миналогодишния (но тогавашният резултат се дължеше на една голяма корпоративна сделка). Спадат регистрациите на електрически коли също в Хървия (с цели 62%, защото отпадна субсидията), Финландия, Италия, Швеция, Словения, Литва и Латвия.

Любопитни размествания настъпват в класирането на най-популярните марки на Стария континент. За пръв път например Dacia трайно изпреварва по продажби компанията-майка Renault. Това се случи за кратко два пъти по време на кризата за чипове, но тогава разликите бяха няколко десетки автомобила, докато сега Dacia е напред с над 10,000 бройки, и излиза на пето място на континента. Skoda дърпа силно през първите месеци и измества Peugeot от третото място. При премиум марките не само BMW, но и Audi изпреварва Mercedes - една от малкото марки със спад спрямо миналата година.
  
    
Най-продаваните марки в Европа (ГАЛЕРИЯ):


  
   

 

0 от 500