IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли колко вода се изразходва за производството на една Tesla?

Реалното потребление на вода от Giga Berlin е много по-малко, отколкото предполагаха местните

Консумацията на вода от Tesla Gigafactory (Giga Berlin) в Германия винаги е привличала вниманието на еколозите. Въпреки че Tesla винаги е подчертавала, че този завод е нейното най-екологично предприятие, германците смятат, че автомобилният завод ще отнеме ценни водни ресурси от местните жители и ще навреди на околната среда.
  
  
Tesla, гигафабрика, Берлин
  
    
Според германския вестник Der Tagesspiegel реалното потребление на вода от Giga Berlin се оказало много по-малко, отколкото предполагаха местните. Така през 2023 г. Giga Berlin използва само 451 654 кубика вода, докато одобрената годишна водна квота е 1.3 милиона.

Компанията на Илон Мъск постигна тази цел чрез оптимизиране на производствения процес: според служителите на Tesla Giga Berlin консумира само 2.28 кубика вода за всяка произведена кола, което е с 33% по-ниско от средното за индустрията (3.68 кубика).

За сравнение, други предприятия използват много повече вода. Инсталацията за изгаряне на отпадъци в Премница например, използва 23 милиона кубика вода всяка година, петролната рафинерия в Швед използва 13 милиона кубика, а електроцентралата LEAG използва цели 44.8 милиона кубика вода.

По-рано беше съобщено, че производството в завода на Tesla в Германия може да бъде спряно поради значително превишаване на допустимите норми за замърсяване на околната среда, но към този момент Илон Мъск се справя и с този проблем и фабриката работи на пълни обороти.
  
   

 

0 от 500
  • #28
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 21 и 25 ( преди 1 месец )
    Още в първото изречение на статията си пише, че става въпрос за Берлин "Консумацията на вода от Tesla Gigafactory (Giga Berlin) в Германия винаги е привличала вниманието на еколозите."
  • #27
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 25 ( преди 1 месец )
    За производство на батерии се използват литиеви соли, които се добиват в Чили, а не в Берлин. Добиват се по същия начин като натриевите соли, които ползваш всеки ден. Знаеш ли колко хиляди литра морска вода трябва да се изпари, за да се добие в килограм морска сол? По какъв начин това замърсява природата?
  • #26
    4 rate up comment 2 rate down comment
    До 25 ( преди 1 месец )
    За функционална неграмотните антиматематици повторих вече няколко пъти, като направих допускане че ще Ви е необходимо три години повтаряне за да разберете какво съм казал и се оказах прав. В статията пише ли че в завода се произвеждат батерии? А пише ли, че в Берлин добиват литий, за който се използва толкова много вода?
  • #25
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    В статията пише 2,28 кубика за произведена Тесла.Елементарно изчисление показва,че водата необходима само за добиване на лития за една батерия е 6 пъти повече.
  • #24
    2 rate up comment 3 rate down comment
    До 21 ( преди 1 месец )
    Хайде сега погледни коя индустрия е използвана най-много вода? "електроцентралата LEAG използва цели 44.8 милиона кубика вода" колко батерии могат да бъдат произведени с топла вода? После при всеки цикъл на зареждане с възобновяема енергия, ще пестят много повече милиони литри, защото тези електроцентрали няма да работят. Батериите за съхранение на енергия на Тесла имат 10 години гаранция с опция за доплащане на още 10 години. Колко ли милиона кубика вода ще спестят?
  • #23
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Но дори да вдигнем общото количество на 50 кубика за автомобил, това на практика е водата която използва едно домакинство за година, а този литий ще се ползва десетки години напред след като веднъж е бил добит. Рециклирането не изисква толкова вода.
  • #22
    1 rate up comment 4 rate down comment
    До 21 ( преди 1 месец )
    Сега остана да дадеш статистика колко тона литий се добива в завода на Тесла в Берлин годишно, за да сметнем с колко кубика ни лъжат в статията. Така и не се научихте да четете с разбиране.
  • #21
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    13,62 тона вода са 13,62 кубически метра само за добиване на лития за батерията.Много повече от дадените в статията 2,28 кубически метра.
  • #20
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    В една литиева батерия има около 6 кг литий,ще трябват около 13,62 тона вода.
  • #19
    2 rate up comment 4 rate down comment
    До 17 ( преди 1 месец )
    Проблема при изгаряне на каквото и да било е друг, а не водата. Дори и изгарянето на биомаса не е никак екологично, въпреки че се опитват да го изкарат с нулеви емисии, защото тази био маса била усвоила въглеродният диоксид при фотосинтезата. Това на теория е вярно, но на практика изгарят и доставят енергия няколко минути, като за тези минути отделят всичкия въглероден диоксид, който дърветата които изгарят са събирали десетилетия и с отсичането са спрели да абсорбират.