IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Полицията в Торонто: Оставете да ви откраднат колата, за да не ви застрелят!

Епидемията от такива престъпления расте, застрахователите са на минус с 900 милиона долара

34 коли на ден, по една на всеки 40 минути: Торонто преживява истински кошмар с кражби на коли. Жителите и полицията в канадския мегаполис са отчаяни. 
 
 
автомобили


Толкова мащабна и нагла е ескалацията на кражбите, че на местните се препоръчва да оставят ключовете от колата си пред вратата на домовете си – на видимо място. Какво постигат по този начин ли? Ами поне апашите няма да нахлуят вътре с оръжие. Да, самата истина е.

Този съвет е широко разпространен в цяла Канада, където кражбите на автомобили са се увеличили с близо 25% и вече се считат за национална и политическа криза. Особено в големите градове те са нараснали с 50%. Но Торонто направо разбива класациите: откраднатите коли са скочили с 400%.

„За да не бъдете ограбени у дома, оставете ключовете от колата си на входната врата, защото те нахлуват в къщата ви, за да откраднат автомобила ви. Те не искат нищо друго"! Това беше съветът, даден от офицер на среща по сигурността в Етобикоке, квартал на канадския град. "Те нахлуват в къщата ви с оръжия. Истински, заредени оръжия". Минимизирайте щетите и избягвайте по-големи злини: по-добре е колата ви да бъде открадната, отколкото да бъдете ранени от изстрел. Тази абсурдна точка е достигната в Торонто. 

Въпреки че след съвета на агента полицията в града се дистанцира донякъде от генерираната суматоха: "Има по-добри начини за предотвратяване на нахлувания в дома, мотивирани от кражби на автомобили", се казва в изявлението на полицията. И дава серия от съвети: пазете колата в гаража, запалете осветление на входа, поставете камери за наблюдение и аларми . Не се хвалете в социалните мрежи, че сте на почивка. Много жители на Торонто слушат тези съвети, но не винаги получават желания ефект.

Пример е Денис Уилсън, купил си току що нова Honda. По принуда, защото предишната му кола е била открадната и полицията не може да я открие. Всеки път, когато се качва на SUV-а, той губи по 15 минути, за да деактивира всички системи за сигурност - четири ключалки на колелата, имобилайзер на волана, две аларми, проследяващо устройство и четири Apple AirTags.

Освен това той държи ключовете в чанта на Фарадей. Това пречи на апашите да копират сигнала му и да отворят колата дистанционно. Денис също така е инсталирал сензори за движение на входа на къщата, където паркира колата си, както и болард на алеята. Мъжът обаче не вярва, че ще предотврати кражбата на неговата Honda, а най-много ще усложни деня на престъпниците.

На другата крайност е дама от Торонто, станала хит в социалните мрежи. За да избегне разбиването на вратата или прозорците на колата, тя е залепила бележка върху стъклото: "Уважаеми г-н Крадец, моля ви, не чупете автомобила! Отворен е. Желая ви страхотен ден!".

Броят на откраднатите коли в Торонто е скочил от 4600 до 12 000 на годишна база от 2018-а насам. Това вече е социален проблем. Създадени са групи за гражданско сътрудничество, за да се намери местонахождението на автомобилите преди да бъдат продадени на черния пазар. Около половината от изчезналите коли все пак биват откривани от полицията в Торонто. Или по-точно 46% за цитирания период от 6 години.

Разбира се, други ловят риба в мътни води. Има бум на компании, които инсталират боларди в домовете. Фирма за локализиране Tag Tracking удвои продажбите си през последните две години. Не така стоят нещата при застрахователите, които през 2022 г. подписаха полици за почти 900 милиона долара обезщетения.

Миналата година Торонто регистрира 12 024 откраднати коли, с 3000 повече в сравнение с 2022-а. Канадското правителство готви промени с по-тежки наказания, забрана за внос на техника, която хаква ключовете, затегнат контрол на границите. За да добием представа какво значат 12 024 коли, ще дадем пример с цяла Испания, където за 2021 има изчезнали 20 300 превозни средства, включително мотоциклети и микробуси. Страната е на пето място по този показател в ЕС.
 
 

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 2 rate down comment
    пУТИН ( преди 1 месец )
    До първата копейка- това са канадци,не американци ! И пълни бръщолевинея-имам застраховка,да му мисли застрахователя !!
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Из ония дни гледах "новия" кандидат за кмет на Торонто през 2014/15 брат на предния кмет. Софийската Фантагерю ми се издигна в очите.
  • #2
    30 rate up comment 4 rate down comment
    Хейт спийч ( преди 1 месец )
    Еми, те хората си имат по-важни работи за решаване, да му се невиди. Доживотен затвор за "език на омразата" в Интернет, защита на малоетните, самоопределили се като моногополови, преследване на стачкуващи камионджии, и др. Изобщо, какво ги занимавате Трюдо и полицията с посегателства върху някакво си движимо имущество. Материалистични буржоазни декаденти такива!
  • #1
    25 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Тези ли трябва да са ни за пример и да ги настигаме?