IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещите модели на Alfa Romeo зависят от... изборите в САЩ

Италианците се надяват да пуснат голям SUV на ток, но може да заложат на хечбек

Изпълнителният директор на Alfa Romeo - Жан-Филип Импарато, обяви, че компанията му подготвя голям електрически SUV на базата на Ferrari Purosangue (на снимката), насочен към пазарите в САЩ и Китай, но геополитическите и пазарните тенденции може да наложат пускането на малък хечбек.


 Ferrari Purosngue


Както е известно, следващият продукт на Alfa Romeo ще бъде малкият SUV Milano, който ще бъде първият изцяло електрически автомобил на марката. Неговата премиера ще се състои на 10 април. В компанията обаче вече мислят за следващите се модели, които ще зависят до голяма степен от резултатите от европейските избори през юни и президентските избори в САЩ през ноември.

Евентуалното завръщане в Белия дом на Доналд Тръмп може да означава забавяне или замразяване на плановете САЩ да последват Калифорния и ефективно да забранят автомобилите с вътрешно горене от 2035 г. Тръмп може също така да отмени стимулите на президента Джо Байдън за продажба на електромобили, произведени в САЩ или с високо ниво на съдържание в САЩ.

В Европа новият Европейски парламент пък може да преразгледа плана, изискващ продажби на автомобили с нулеви емисии от 2035 г. Такива предложения вече се чуват в ЕС, като те идват от някои от най-големите партии, които ще участват в изборите за европарламент.


Alfa Romeo


Всичко това може да попречи на плановете на Alfa Romeo да стане изцяло електрическа марка, призна Импарато. Той допълни, че компанията му подготвя SUV-фастбек, подобен на Ferrari Purosangue, но неговото излизане зависи от геополитиката и световни пазари. И няма да е изненадващо, ако италианците в крайна сметка изберат по-ориентиран към Европа малък хечбек.

В момента продуктовият план на Alfa Romeo е замразен до 2026 г. Преди края на годината ще бъде взето решение дали новият продукт, предвиден за 2027 г., ще бъде големият SUV, насочен главно към Северна Америка и Китай, или малък електрически хечбек, фокусиран върху Европа.

„Пускането на голям SUV е от решаващо значение за постигане на целта на Alfa Romeo, която е да увеличи продажбите си извън Европа от сегашните 18% на 40%", обясни Импарато.

0 от 500